Проф. Бетани Хюз снима нов филм за България: в Казанлък на Празника на розата

Pinterest LinkedIn +

Празникът на розата в Казанлък ще бъдат включен в най-новия филм, който снима у нас световноизвестният историк и водещ Бетани Хюз. Това е втора документална лента за съкровищата на България, която тя подготвя. Филмът ще бъде излъчен в над 120 държави и се очаква да привлече още повече туристи, съобщава knews.bg.

Проф. Бетани Хюз е британски историк и водеща на популярното телевизионно предаване "Съкровища". Заедно с екипа на предаването тя беше сред специалните гости на 121-те Празници на розата в Казанлък. За Българското национално радио Бетани Хюз издаде, че снима втори епизод за страната ни. 

"Епизодът, който заснемаме сега, е за повече от съкровищата на България, а Фестивалът на розата и Розовата долина са кулминацията, нещо специално, с което ще завършим епизода. Пътуваме и на други места. Мисля че през есента ще бъде готов епизодът, ще монтираме и редактираме през лятото, за да може да бъде излъчен по света през есента и през януари или февруари във Великобритания.

В предишния епизод вече снимахме варненското злато, този път се връщаме край морето, за да видим подводната археология край Созопол, ще надникнем зад различните ритуали, свързани с православния Великден, отнасянето на икони в планината и колко дълго тези ритуали са пренасяни през времето.

Правим и снимки на невероятни нови археологически обекти като римските останки от Деултум, както виждате широк спектър от неща са включени в епизода" - каза професорката за БНР.

Бетани Хюз сподели пред БТА, че се е влюбила в долината на розите още по време на предишния епизод, посветен на тракийските находки в Казанлъшко. "Обожавам розовата долина, обичам историята, обичам традициите, невероятно е за мен да видя на живо тези традиции. Така че се съм много щастлива да бъда тук" - не скри възторга си Хюз.

Мотото на настоящото посещение на екипа в Розовата долина е „Празнуваме, докато работим“. На 2 юни те заснеха ритуала “Розобер” в розовите градини край Крън и празничното шествие в Казанлък. В епизода ще бъдат включени и кадри от реален розобер в розовите насаждения край село Черганово, както и от процеса по розоварене в розоварна “Лема” в Казанлък, разказа за БТА заместник-директорът на ИМ “Искра” Радослав Петков, който е съпроводил и консултирал екипа при заснемането.

Предаването на Бетани Хюз „Съкровищата на света“ се излъчва в 120 държави. Тя е съосновател на компаниянта за телевизионни, филмови и аудиопродукции "SandStone Global". Филмите на компанията се излъчват в най-гледаното време на BBC, National Geographic, Viasat History, Discovery, Amazon и Netflix, припомнят от knews.bg.

Снимка: kazanlak.com
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.