Ученици от цяла България се докосват до света на траките в „Долината на тракийските царе“

Pinterest LinkedIn +

Месец след отварянето на археологическия комплекс „Долината на тракийските царе“ ученици и учители от цялата страна го посетиха, за да се докоснат по съвременен и атрактивен начин до света на траките и до тяхната култура.

В най-новия туристически комплекс край Казанлък учениците могат да разберат повече за богатото тракийско наследство в района, да разгледат макет на основната резиденция от древния град Севтополис, който в момента се намира под водите на язовир „Копринка“, да научат повече за артефактите, открити в тракийските гробници, да си направят снимки в тракийски дрехи и да преживеят незабравими моменти в „Долината на тракийските царе“.

Знанията си учениците могат да надградят и с разказите на екскурзоводите в комплекса – чрез завладяващите беседи научават интересни факти за тракийската столица, за бита и традициите на траките, живели в района на град Казанлък. А чрез изключително въздействащата 3D виртуална реалност посетителите могат да се пренесат векове назад, за да преживеят целия блясък на богатата тракийска цивилизация по нов и атрактивен начин. В 3D приключението стават участници в тракийски бойни сцени, съпреживяват ритуалите в тракийските гробници и разбират повече за Севт III в неговата тронна зала.

Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ е отправна точка към откритите и реставрирани тракийски гробници в региона – „Хелвеция“, „Грифони“, „Шушманец“, „Оструша“, „Голяма Косматка“, Казанлъшката тракийска гробница, призната от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство; както и към много други културни и исторически обекти в района. Последователното посещение на обектите дава още по-пълна и реалистична представа за траките и обогатява знанията на учениците за тях.

За да е още по-вълнуващо преживяването, посетителите имат възможност да посетят гробниците и избраните от тях обекти в региона с колела под наем, които също са на разположение в комплекса „Долината на тракийските царе“.

„Възхитени сме от автентичността и красотата на комплекса. Битът и животът на древните траки, живели по нашите земи, са представени по завладяващ начин“ – коментират посетителите, които имат възможност да си подарят и уникален спомен – снимка в тракийски дрехи на фона на восъчните фигури, пресъздаващи сцена от фреските на Тракийската гробница край Казанлък.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.