Apple отчитат антирекорд в продажбите на iPhone, Samsung владее световния смартфон пазар

Pinterest LinkedIn +

През първото тримесечие на 2013 г. в цял свят са пласирани 308,7 млн. мобилни устройства, в това число преносими компютри, таблети и смартфони, което е с 37% повече спрямо същия период на 2012 г.

По данни на Canalys Android продължава да доминира мобилния маркет – около 60% от всички устройства са захранвани с мобилната операционна система на Google, 19% - с тази на Apple, а 18% - на Microsoft.

Пазарът на таблетите се разраства най-бързо – ръстът в продажбите на този клас устройства възлиза на 106%, или с 41,9 млн. броя повече в сравнение с първото тримесечие на 2012 г. Тук най-голям дял има Apple, като всеки втори закупен таблет е бил iPad.

В същото време в смартфон сектора технологичният гигант от Купертино отчита значително забавяне на темпа на увеличаване на продажбите си. С ръст от 6,7% през първото тримесечие на 2013 г. iPhone достига най-ниското си ниво от 2007 г. насам.

Лидер в продажбите на смартфони в световен мащаб е Samsung, следван от Apple, Huawei, LG и ZTE, като последните три компании държат само 5% от тази пазарна ниша. Общият брой пласирани смартфони за коментирания период е 216 млн., а 76.6% оперират с Android.

Ръстът в продажбите на смартфоните на Samsung е 64% в сравнение със същия период на миналата година.

Сподели.