Apple AirPort Extreme – интернет от ябълка

Pinterest LinkedIn +

Заклетите фенове на Apple се разпознават лесно – всичката им техника е от тази компания. Ако имат финансова възможност, говорят по iPhone, браузват на iPad и работят на MacBook. Ако нямат толкова пачки, инвестират сериозно в лепенки с отхапана ябълка и маскират наличните си устройства.

Ако и вие сте от тях, със сигурност знаете, че Apple произвеждат и други неща освен смартфони и лаптопи. Някои са по-успешни, като музикалния плейър iPod, други по-малко – едва ли дори най-верните последователи на Тим Кук се избиват да се сдобият с Apple TV set-top box.

Решихме обаче да ви представим една родена в Купертино джаджа, за която може би дори не сте подозирали и която е връзката между всички останали. Какво е общото между всички Apple устройства? Трябва им интернет връзка. Как да им я осигурим и все пак да останем в райската градина на Св. Джобс? С Apple рутер, разбира се – представяме ви Apple AirPort Extreme (цена 439 лв.).

Рутерите са едно от онези устройства, за които не мислим твърде често, но когато се повредят, веднага изпадаме в паника. Apple добре знаят това и поради тази причина са се постарали тяхното предложение да е нещо повече от кутия с лампички, която затрупвате под купчина бумаги на бюрото си.

Apple AirPort Extreme

На външен вид устройството представлява кула от бяла пластмаса със заоблени ръбове и черно лого. Дизайнът трудно би могъл да е по-изчистен. Висока е 168 мм, а основата е 98х98 мм. Говорим за модела от 2013 г., който на външен вид е доста по-различен от предшественика си. Старият модел е доста по-сплескан – обемист, вместо висок. На гърба си има три Gigabit Ethernet LAN порта, един Gigabit Ethernet WAN порт и един USB2.

Да си дойдем на думата – красотата е едно на ръка, но е по-важно да разберем каква скорост ни осигурява това чудо. Apple AirPort Extreme използва 802.11ac – един от последните wireless стандарти – и е способен да достига скорости до 1.3 Gbps. Рутерът поддържа едновременно две 802.11ac wi-fi честотни ленти. Това значи, че предава и на 2.4GHz, и на 5GHz. Така, независимо коя честотна лента ползват безжичните ти устройства, те автоматично ще се свържат с най-достъпната от тях за възможно най-бързия трансфер.

Изключително любопитно е и нещото, наречено Beamforming - интелигентна антенна система с пространствено филтриране. Повечето антени на безжични станции излъчват равномерен и постоянен wi-fi сигнал във всички посоки. Beamforming системата обаче знае къде точно в мрежата се намира приемащото устройство, което позволява на AirPort Extreme да насочи сигнала точно към него. Така връзката е по-силна, по-чиста и по-бърза.

Apple AirPort Extreme

Трябва да уточним, че макар да е продукт на Apple, устройството може да работи безпроблемно и с машини от други производители. Всъщност към него могат да се вържат до 50 потребители. Връзката, разбира се, е защитена по най-съвременни стандарти, включително WPA/WPA2 и 128-битово WEP криптиране. Създаването на мрежа е лесно, особено ако работите с Mac или iOS джаджи.

Единственото нещо, което липсва, е вътрешно пространство за данни – такова ще намерите в доста по-скъпата AirPort Time Capsule, която разполага с 2 или 3 TB вътрешен харддиск. С изключение на това, двете устройства са напълно идентични. Това обаче не е стандартна функция за повечето рутери, така че не можем да отнемем точки на AirPort Extreme по тази линия.

Като цяло това е един изключително стабилен уред, който изглежда добре и си върши работата отлично. Разбира се, на пазара има десетки модели рутери с доста по-ниска цена, но тук плащате както за качество, така и за марка. Ако сте истински Apple фен, знаете какво да направите.

Купи Apple AirPort Extreme ТУК

Сподели.