Antony and the Johnsons спечели Mercury Music Prize 2005

Pinterest LinkedIn +

Mercury Music Prize 2005 стана притежание на Antony and the Johnsons. Албумът "I Am A Bird Now" на 34-годишният пианист, композитор и певец Антъни Хегарти и неговия проект бе избран за албум на годината в надпревара с групи като Coldplay, Kaiser Chiefs и MIA.

Mercury Music Prize е приз, с който вече 14-та поредна година се отличава най-добрият албум на годината, дело на британски или ирландски артист. Антъни Хегарти (Antony Hegarty) е родом от Чичестър, графство Западен Съсекс, южна Англия, но от дете живее в САЩ. Гласът му е сравняван с Billie Holliday, Nina Simone и Otis Redding, а "I Am A Bird Now" е вторият негов албум. В него са участвали музиканти като Philip Glass, Marc Almond, Lou Reed, Boy George, Rufus Wainwright и Devendra Banhart. Освен статуетката, Antony and the Johnsons получи чек за £20 000.

"Мисля, че е станала някаква грешка", пошегувал се е развълнуваният Хегарти. "Абсолютно съм зашеметен. Това е лудост".

Mercury Music Prize се гласува от жури, включващо експерти от музикалната индустрия, журналисти и артисти, и има за цел да отличи оригиналността и креативността. Според Саймън Фрит (Simon Frith), председател на журито, Antony and the Johnsons са спечелили, тъй като албумът им е "толкова необикновен. Не прилича на нищо, което съм чувал по-рано.". По неговите думи никой, който веднъж чуе "I Am A Bird Now", не може да остане безразличен - "някои го мразят, други го обожават, но никой не може да го игнорира". 

Крис Самън (Chris Salmon), музикален редактор на списанието "Time Out", е коментирал, че е изненадан от избора. "Имаше много силни албуми тази година и според мен не са били много хората, които са считали, че този на Antony and the Johnsons е един от тях. Някои мислеха, че това е американски албум - генезисът му е нюйоркски", счита Самън. "Но неговият (на Антъни) глас е красив и песните, които е написал - също, така че от тази гледна точка изборът не би трябвало да е изненада. И все пак, за мен все още е", заключил е той.

В церемонията по връчване на наградата, водена от британския пианист и водещ на телевизионни шоу програми Джуулс Холанд (Jools Holland), участие са взели освен Antony and the Johnsons, почти всички останали номинирани: фаворитите Kaiser Chiefs, KT Tunstall, Seth Lakeman, Bloc Party, Polar Bear, Maximo Park, The Magic Numbers и the Go! Team. Coldplay не са присъствали, тъй като в момента са на турне в САЩ.  

Досега Mercury Music Prize е връчвана на артисти като Dizzee Rascal, Primal Scream, PJ Harvey и миналогодишните победители Franz Ferdinand.

Сподели.