Анти-Обама документален филм засенчи топ премиерите в американския боксофис. Expendables 2 остава начело

Pinterest LinkedIn +

С приходи от едва $13.5 млн. The Expendables 2 запази първото място в американската боксофис класация, на което дебютира преди седмица, като общият размер на постъпленията от продадени билети за екшъна от премиерата му в САЩ и Канада достигна $52.3 млн.

Въпреки не особено впечатляващото представяне на филма на местна почва, той има добри изгледи да задмине успеха на своя предшественик от 2010 г., който приключи театралния си тур с $275 млн. Според Universal The Expendables 2 инкасира по-големи приходи от продадени билети спрямо първия филм във всички държави извън Северна Америка.

Например в Русия Ex2 премина границата от $13.7 млн. – окончателния размер на боксофиса на първия филм, само десет дни след старта на прожекциите му. Към това трябва да се прибави и 25% по-високият критически рейтинг на втория филм спрямо първия (66/100 Rotten Tomatoes), а също така отличният CinemaScore "А-", регистриран в САЩ.

Също като миналата седмица, The Bourne Legacy заема второто място в американската боксофис класация, инкасирайки $9.3 млн. в рамките на третия си уикенд по големите екрани. На трето място е поставена stop-motion анимацията ParaNorman с $8.6 млн. Създаден от Laika, филмът разказва историята на момче, което успява да спаси града, в който живее, от нашествие на зомбита.

Политическата комедия The Campaign с Уил Феръл и Зак Галифианакис и вторият най-доходоносен филм на 2012 г. след Avengers - The Dark Knight Rises, допълват челната петица с $7.4 млн. и $7.2 млн. от продадени билети всеки.

Особено внимание заслужава заглавието, поставено на осмо място в настоящото издание на американската класация, не само защото е ново, а защото е в документалния жанр. Въпреки че името му присъства в заглавието на филма, президентът на САЩ Барак Обама едва ли е щастлив от появата му, а още по-малко – от успеха му, предвид наближаващите президентски избори.

2016: Obama's America излезе в съвсем малък брой кинотеатри още миналия месец, но едва сега получи широко разпространение (в малко над 1000 театъра срещу близо 4000 за лидерите в класацията), в резултат на което инкасира $6.24 млн. от продадени билети, ставайки най-успешният документален филм на 2012 г. и шестият най-доходоносен политически документален филм на всички времена.

Съвсем малко не достигна на 2016: Obama's America, за да изпревари с класирането си най-високо поставеното ново заглавие - Premium Rush. В последния момент стана ясно, че въпросният екшън трилър с участието на звездата от Inception и Dark Knight Rises – Джоузеф Гордън Левит, все пак е успял да вземе аванс от Obama's America.

Режисьор и сценарист на филма, проследяващ шеметната надпревара между разносвач на писма, придвижващ се с велосипед (Левит), и корумпирано ченге (Майкъл Шанън), е David Koepp, в чиято филмография се открояват заглавия като Mission: Impossible, Spider-Man, Jurassic Park и Snake Eyes.

Второто ново заглавие в настоящото издание на класацията е инди комедията Hit & Run, реализирана с по-малко от $2 млн. бюджет. Актьорският й състав включва имената на Кристън Бел и Брадли Купър, а главно действащо лице в историята е бивш шофьор на кола за бягства от престъпления, който компрометира програмата за защита на свидетелите, в която участва, само за да помогне на приятелката си да стигне до Лос Анджелис. Филмът стартира с уикенд боксофис от $4.7 млн. и $5.9 млн. общо за петте дни от премиерата му.

Класираният на седмо място The Odd Life of Timothy Green и заемащият предпоследната позиция Hope Springs допълват челната десетка на американската боксофис класация.


Сподели.