Джеръми Ренър срещу системата в The Bourne Legacy

Pinterest LinkedIn +

В четвъртата лента от хитовия франчайз - The Bourne Legacy (Наследството на Борн), има много нови неща, а липсата на добре познатия на всички Джейсън Борн (Jason Bourne) изненадващо не е толкова осезаема. Освен Джеръми Ренър (Jeremy Renner), към каста се присъединяват още няколко нови лица като Рейчъл Уайз (Rachel Weisz) и Едуард Нортън (Edward Norton), а новият режисьор Тони Гилрой (Tony Gilroy) е сценарист и на първите три филма.

Повечето от вас вероятно знаят кой е Джейсън Борн, но все пак... Джейсън Борн е на първо място персонаж от романите на Робърт Лъдлъм (Robert Ludlum), изключително популярен и не по-малко продуктивен автор на трилъри. Първият роман от поредицата за Борн излиза през осемдесетте и няколко години по-късно се превръща в телевизионен филм.

От 2002 г. насам Джейсън Борн е Мат Деймън (Matt Damon), на когото е поверена ролята на специалния агент. Началото на поредицата филми е поставено от The Bourne Identity, който е свободна адаптация на едноименния първи роман на Лъдлъм. В следващите два филма - The Bourne Supremacy и The Bourne Ultimatum, Борн продължава да е Мат Деймън. В новата четвърта част от франчайза обаче Джейсън Борн го няма.

 

В The Bourne Legacy невидимото присъствие на агент Борн и последствията от неговите действия продължават да всяват паника в ЦРУ и всъщност са в основата на всички събития в лентата. А "наследникът" на Борн е друг специален агент, отново продукт на разработвана от ЦРУ програма - Арън Крос (Ренър). Крос задава повече въпроси, отколкото е редно, проявява изненадваща изобретателност и много държи да остане жив. Нещо, което, за съжаление, не влиза в плановете на създателите на програмата, от която той е част и която те трябва да прекратят и да ликвидират всички доказателства за съществуването й. Включително агентите и учените, които са я разработвали.

Освен Ренър, когото вероятно свързвате с отличения с няколко Оскара The Hurt Locker и The Town (и за двете роли Ренър е номиниран за престижната награда), към актьорския състав на The Bourne Legacy се присъединява и Рейчъл Уайз. Очарователната британска актриса, която получи отличието на Американската филмова академия за изпълнението си в The Constant Gardener, е в ролята на доктор Марта Шеринг.

Тя е един от учените, разработвали програмата, и единствена остава жива, след като неин колега избива всички, работили по проекта, и се самоубива. Въпреки че успява да се измъкне невредима от нападението в лабораторията, Марта продължава да е застрашена. Единственото, което я спасява от изпратените в дома й агенти, е появата на Арън Крос. Крос е убеден, че тя може да му помогне да си набави "химията", с която поддържа способностите си, и двамата се обединяват около целта да останат живи.

На Едуард Нортън (Fight Club) е поверена ролята на Ерик Байер, който отговаря за разработваните от ЦРУ програми и чиято основна цел е да се отърве от живите доказателства - Крос и Марта.

Тони Гилрой, който е сценарист и на четирите филма от поредицата, както и на няколко други запомнящи се ленти като The Devil's Advocate, Armageddon и  Michael Clayton, този път влиза в ролята и на режисьор. Лентата не отстъпва по нищо на първите три филма. Действието е динамично, особено във втората част на филма, и определено успява да задържи напрежението до самия финал.

The Bourne Legacy вероятно ще допадне не само на феновете на поредицата, но и на онези от вас, които за първи път се срещат с нея. Не само заради интересните актьори, но и заради различната композиция на филма, която макар и малко фрагментарна, успява да задържи вниманието.

Сподели.