The Expendables 2 - екшън герои с чувство за хумор

Pinterest LinkedIn +

Освен със звездния актьорски състав, начело със Силвестър Сталоун (Sylvester Stallone), Джейсън Стейтъм (Jason Statham), Жан Клод Ван Дам (Jean-Claude Van Damme) и Брус Уилис (Bruce Willis), и задължителните за жанра зрелищни престрелки, гонитби и размяна на юмруци, The Expendables 2 определено може да се похвали и със свеж хумор.

Въпреки че не му липсват забавни моменти, The Expendables 2 не е екшън комедия, но пък именно промъкналата се на места ирония прави филма особено симпатичен. Всъщност лентата залага на няколко класически хода като съчетава личното отмъщение на Барни Рос (Сталоун) и компания със спасяването на света. Междувременно на заден фон се забелязват няколко български актьори и една улица, която би трябвало да е в Париж, но съмнително напомня за друга европейска столица.В The Expendables 2 Силвестър Сталоун отстъпва режисьорския стол на Саймън Уест (Simon West). Уест е добре познат на екшън феновете като режисьор на Lara Croft: Tomb Raider и The Mechanic. Към сценарийния екип на лентата се присъединява Ричард Уенк (Richard Wenk), чието име вероятно свързвате с 16 Blocks с Брус Уилис и The Mechanic с Джейсън Стейтъм.

The Expendables 2 започва с малко дълга, зрелищна и шумна въвеждаща част, в която
Непобедимите, начело с Барни Рос, демонстрират възможностите си и между другото спасяват
отвлечен милионер и колегата си Тренч (Шварценегер). След като се завърна в света на киното с The Expendables, Арнолд Шварценегер (Arnold Schwarzenegger) напълно логично се появява и във втория филм, при това винаги точно когато има нужда от него, повтаряйки с доволна усмивка I'll be back.

Закачката с The Terminator не е единствената препратка към известна роля на някой от актьорите, но е брилянтно завършена от Брус Уилис с лаконичното: You've been back enough.Към The Expendables, макар и за кратко, се присъединява и Лиъм Хемсуърт (Liam Hemsworth),
когото вероятно сте гледали и в The Hunger Games. Хемсуърт е в ролята на снайпериста Били. Той вече е решил, че ще се оттегли от екипа, когато по време на поредната мисия нещата се объркват.

Чърч (Брус Уилис), на когото Барни Рос дължи значителна сума пари, решава, че е време да му "върнат" услугата, като използва Непобедимите, за да открие важна за него информация.
Информацията обаче е в сейф на разбил се самолет, затова към екипа на Рос се присъединява и Маги (Нан Ю).

След като тя отваря сейфа се оказва, че картата в него е важна не само за Чърч. На нея е отбелязано местоположението на пет тона плутоний, а Рос и хората му попадат на засада, организирана от Вилейн (Ван Дам), който не само взима картата, но и убива Били. Което логично води до вече споменатите безмилостно отмъщение и спасяване на света от ядрена катастрофа.

Докато Непобедимите преследват Вилейн, не само им остава време да си разменят остроумни реплики (Долф Лундгрен е особено забавен), но успяват да получат и неочаквана помощ. Чък Норис (Chuck Norris), на когото е поверена ролята на Букър (името е заимствано от друг персонаж на Норис), унищожава половин град сам, като не пропуска да прояви достатъчно самоирония по повода и изчезва, за да се появи отново едва на финала.
The Expendables 2 е от онези филми, които успяват да обърнат клишетата в своя полза, което в съчетание с достатъчното чувство за хумор и не напълно щастливия (макар и предвидим) финал, го превръща в лента, която ще задържи вниманието ви, дори и да не пожелаете да я гледате втори път.

Сподели.