Анджелина Джоли - жената, която създаде Ирак в новия филм на Ридли Скот

Pinterest LinkedIn +

Гертруд Бел - пътешественик, археолог, писател, картограф, първата жена офицер (наричана Майор Мис Бел), назначена от британското военно разузнаване, жената, на която Ирак и Йордания - до началото на 20 в. територии от Месопотамия, дължат в много голяма степен обособяването си като държави и модерната си история, е следващият екстра ординарен образ, в който ще се превъплъти холивудската звезда и посланик на добра воля към ООН Анджелина Джоли (Angelina Jolie).

Тя ще изпълни главната роля в игралната лента на британския филммейкър Ридли Скот (Ridley Scott), посветена на невероятния живот на Бел (1868 – 1926), която не само е владеела съвършено арабски и познавала отлично историята и културата на арабския свят, който обитава през по-голямата част от живота си, но е притежавала политическа прозорливост и дипломация, с която малцина от съвременниците й са можели да се похвалят, спечелвайки уважението и доверието на много от местните лидери.

Името на Бел, която в продължение на няколко години работи в сътрудничество с Лорънс Арабски, се споменава в сцена от отличената с Оскар кино адаптация на романа "Английския пациент" – в разговор между войници, разучаващи географска карта, които смятат, че Бел е мъж (единият от тях казва: "В картите на Бел има показан път", а другият отвръща: "Да се надяваме, че е бил прав").

Номинираният за Оскар сценарист и актьор Джефри Кейн (The Constant Gardener, GoldenEye) се е заел със скрипта на предстоящия филм с презумпцията, че Гертруд Бел на Ридли Скот ще бъде въплътена от Анджелина Джоли.

Последният филм с нейно участие към момента е миналогодишният The Tourist, а през декември по кината ще излезе лентата, с която тя прави своя режисьорски дебют - In the Land of Blood and Honey. И тя, и Ридли Скот, чийто следващ филм, Prometheus, ще излезе през юни 2012 г., имат набелязани още няколко продукции, които вече са в процес на разработка. В какъв ред ще бъдат реализирани и кое студио ще осъществи Gertrude Bell предстои да стане ясно.    


Сподели.