Анализ на генома чрез изкуствен интелект показва предразположеността към 5 смъртоносни заболявания

Pinterest LinkedIn +

На учените отдавна е известно, че наследствеността повишава риска от развитие на редица болести. Ролята на отделния ген обаче не е голяма. За да се оцени вероятността пациентът да развие рак или диабет, трябва да се сумира приносът на множество гени. Този сложен подход се нарича полигенен анализ.

Учени от Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет са използвали този метод, за да открият генетичните варианти, увеличаващи риска от развитие на 5 потенциално смъртоносни заболявания. Според информация от "Science Daily" в списъка влизат исхемична болест на сърцето, фибрилация на предсърдието, диабет от втори тип, възпаление на червата и рак на гърдата.

За всяко от тези заболявания е използван специален алгоритъм, който изчислява единен показател на риска, сумирайки влиянието на отделните гени. За проверка на алгоритъма, разработен на база изкуствен интелект, са използвани данни на около 400 000 човека от британската база данни Biobank. Програмата работи с астрономически величини, недостъпни за човека.

Например, за да се оцени предразположеността към исхемична болест на сърцето – една от основните причини за смъртност в САЩ, алгоритъмът е трябвало да изучи повече от 6,6 милиона участъка на генома. Резултатите са показали, че 8%, при които са били открити особени генетични варианти, страдат от това заболяване 3 пъти по-често от средното. Аналогично изследване за рака на гърдата показало, че при 1,5% от населението генетичните особености 3 пъти увеличават риска от развитие на болестта.

Изследователите отбелязват, че стандартните методи на диагностика не позволяват да се определят пациентите с висок полигенен риск. Например при много хора, предразположени към исхемична болест на сърцето, не е било забелязано нито хипертония, нито високо ниво на холестерола. Само полигенният подход може да гарантира на такива пациенти ефективен скрининг и профилактично лечение.

Изследователите възнамеряват да продължат работата и да приложат методиката за изследване и на други разпространени заболявания. Необходимо е също да се оптимизират алгоритмите за различни националности и раси – в момента те са базирани основно на генома на европейците.

Учените се надяват, че в близко бъдеще няма да е по-сложно даден човек да разбере своя полигенен риск за развитие на редица заболявания, отколкото да му бъде определено нивото на холестерола например. Възможно е също така рисковете да се оценяват още при раждането, а след това, отчитайки тяхното значение, човек ще може да предприема профилактични мерки или да коригира своя начин на живот.

Биологът Карл Цимер, учен от Йейлския университет, предупреждава обаче, че не трябва генетиката да се възприема като универсален метод да се подобри животът. Много наши особености не зависят от генома. А и "редактирането" на генома засега е твърде непредсказуемо.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.