Долината на тракийските царе празнува: вижте програмата

Pinterest LinkedIn +

На среща с медиите днес в Община Казанлък Сребра Касева, Началник на администрацията на кабинета на кмета, представи официално събитията от предстоящите Празници в долината на тракийските царе 2018.

Сред акцентите в програмата са няколко изложби, сред които изложба на възпитаници на Гимназията по пластични изкуства "Дечко Узунов" в Казанлък, изложба "Пътешественик във времето", посветена на видния траколог проф. Александър Фол, изложба на абстрактна живопис на Валентин Асенов-Хъкъла и др.

Подготвя се и мултимедиен артфест "Докоснати от древността", който ще бъде открит в Музея на фотографията, а мултимедийни произведения на участниците в него ще могат да бъдат видени от 20:30 часа в парк "Розариум" на 2 септември. В парка ще бъдат представени официално и две нови скулптури – "Розов цвят" с автор Светослав Недев и "Роза" на Кирил Георгиев.

Любителите на джаз музиката ще бъдат щастливи да научат, че в парк "Тюлбето" от 20:00 часа на 30 август ще бъде открит IV Национален джаз фест – Казанлък 2018. Участие в него през различните дни ще вземат джаз формация "X-KEY", "SO NICE – SOUTH JAZZ", Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, "JAZZ CATS", вокални джаз формации. В музикалната програма жителите и гостите на града ще могат да се насладят и на концерта на "JAZZ KIDS" – ученици от Музикалното училище "Христина Морфова" в Стара Загора, който ще се състои в Музея на фотографията от 17:00 часа в четвъртък.

Официалното откриване на Празниците в Долината на тракийските царе ще се състои в петък, 31 август, от 20:00 часа при Тракийската гробница в парк "Тюлбето", когато ще бъде връчена и наградата "Проф. Александър Фол", след което ще бъде преставен спектакълът ритуал "Мистериите на траките" на Общинския театър "Л. Кабакчиев" в Казанлък. Той е финансиран от Националния фонд "Култура" и до момента е представян единствено в София като част от програмата за Председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Предстоят още традиционен боди арт фест, организиран от музея "Чудомир", детско пътешествие в света на траките - разходка с влакче, поход на мълчанието до Мегалита и конна езда.

За първи път ще бъде организирано състезанието игра за възрастни "Тракийски сървайвър – разходка във времето". Към играта до момента има проявен силен интерес. В нея участие ще вземат 75 отбора от двойки, които вързани ще трябва да се подложат на физически и умствени изпитания. Сред последните са лазене в 20-метров тунел под земята, търсене на предмети и ориентиране по карта, скачане в чували, решаване на логически задачи, преодоляване на водни препятствия, катерене, сечене на дърва, стрелба с лък, пълнене и пренасяне на чували с пясък.

Началото ще бъде дадено в 10:00 часа на 1 септември, събота.

Не на последно място като част от програмата ще се проведе и изложението с конкурсен характер "Виното на траките" – представяне на български вина и деликатеси, които освен демонстрирани, ще могат да бъдат и дегустирани. Изложението ще можете да посетите на 31 август и 01 септември при Тракийската гробница.

В рамките на Празниците в Долината на тракийските царе 2018 на язовир "Копринка" предстои да бъде организирана среща, на която ще бъде представен почти готовият птицеглав кораб, както и концепцията зад него. Предстои корабът да бъде въведен като туристическа атракция от следващата година.

Детайлна информация за предстоящите събития в гр. Казанлък можете да намерите тук.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.