"Кино и храна": нов фестивал във Варна

Pinterest LinkedIn +

От 29 август до 2 септември 2018 г. във Варна ще се проведе първото издание на фестивала "Кино и храна". Заради него морската ни столица ще се превърне във вкусна и забавна арена, на която умения ще обменят кулинарни блогъри, професионални готвачи, любители и фенове на вкусната храна. Всичко това ще бъде гарнирано с много кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, вълнуващи срещи, акустични концерти и лятно кино.

"Идеята на фестивала е да комбинира различни изкуства през призмата на кулинарията. Артисти ще пеят, музиканти ще готвят, автори на книги ще демонстират на живо готварските си умения, ТВ лица ще се срещнат с почитателите си, както и най-доброто от световното кино, инспирирано от храната, ще покажем в петте фестивални дни" – споделя организаторът на фестивала "Кино и храна" Николай Тодоров.

Поканени са част от най-актуалните кулинарни блогъри в България в момента, сред които Адриана Гюзелева, Люси Евтимова, Станка Стоянова, Карина Попова, Таня Донева, Софи Йотова и други. Авторите на книги за здравословно хранене Кристина Тужарова, Здравка Максурова и Биляна Йотовска също са част от гостите. Всеки от участниците има свой кулинарен стил, но всички са обединени около идеята, че здравословната храна е неустоимо вкусна, интересна и полезна.

Тъй като кулинарната култура и здравословни навици се възпитават у човек още от малък, специално внимание ще бъде обърнато и на децата с редица детски кулинарни демонстрации и работилници, Бате Енчо ще забавлява най-малките с японско детско шоу!

Един от специалните гости на фестивала е Катерина Евро, която ще ни докаже, че артистът е артист не само на сцената, като ни сготви свое любимо ястие и ни представи книгата си "Тетрадка за рецепти и спомени". Издателство "Smart books" пък ще организира модул, посветен на покойния Антъни Бурдейн – ресторантьор и кулинар, благодарение на когото стотици хиляди преоткриха света чрез храната.

Група

И понеже градското пространство не може без музика, фестивалът ще бъде озвучен от разнообразни концерти във вечерните часове. На сцената ще се качат P.I.F., Миленита, Del Padre, Филип Аврамов и групата му "Джинджифил", любимката на варненската публика Polina, младата street изпълнителка Kopriva, Дея и Теодора.

Димо от P.I.F. е замислил да сложи престилката и да ни сготви любимите си талятели малко преди да се качи на сцената, а DJ PAELLA ни е подготвил интересна демонстрация, по време на която ще видим как може да се готви и миксира едновременно! 

Ник Тодоров, aka DJ Paella

Всяка фестивална вечер ще завърши подобаващо с кулинарен филм, прожектиран на голям екран под открито небе.

През цялото време във фестивалната зона ще работи и Street Food Market. Над 10 от най-популярните заведения и готвачи във Варна ще готвят на живо и ще представят уникалните си рецепти на гладните посетители. Освен набиращите популярност авторски сандвичи и бургери феновете на вкусната храна ще могат да опитат и специалитети от различни интернационални кухни, над 10 вида бира, бутикови вина и разхлаждащи летни коктейли.

Фестивалът е с вход свободен, с работно време от 11:00 до 23:00 ч.
Сподели.