16 Февруари 2019, 05:00

Американец контролира с мисъл роботизираната си ръка

Google+ Pinterest LinkedIn +

Ще станем ли някога киборги? За повечето от нас този въпрос може и да звучи като научна фантастика, но за Джони Матини от Флорида, САЩ, той е част от реалността тук и сега.

Американецът губи ръката си вследствие на раково заболяване през 2005 година. Преди броени дни обаче той се превърна в първия човек на света, снабден с роботизирана ръка от ново поколение, която може да се контролира с мисъл.

Ръката е прототип и през 2018 г. Матини ще прекара времето в тестове. Тя е разработена от Лабораторията за приложна физика "Джонс Хопкинс", като част от нейната програма за революция в протезирането. Инициативата се финансира от американската агенция за отбранителни изследвания DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), известна с това, че в нея е разработена глобалната мрежа интернет.

Целта на програмата е да създаде протези, контролирани от невронната активност на тялото, до степен в която пациентите ще ги усещат напълно естествено − като собствен крайник. Това става чрез комплексни технологични решения за свързване на електрическите импулси, изпращани от протезата с човешките неврони и предаването им на мозъка.

Тази технологична сфера, наречена бионика, цели създаването в бъдеще на пълноценни изкуствени ръце и крака, с които всеки човек, изгубил крайник, да може да получи нов такъв, който почти да не се различава от истинския. DARPA от години има интерес към сектора, тъй като разработките в областта биха помогнали на огромен брой американски войници, пострадали при военни действия, да се сдобият с нов крайник.

 

Сподели.

Относно автора

Технологичен ентусиаст. Журналист от 1999 г., а предприемач – от 2007 година. Има публикации в сп. Икономика, сп. Enterprise, сп. Мениджър, в. Капитал, в. Computerworld, nauka.offnews.bg, idg.bg и др. Издател на Pixelmedia.bg, Newbusiness.bg, Smartage.bg и др. сайтове. Начинаещ sci-fi автор и фен на Уилям Гибсън, Майкъл Крайтън, Джей Джей Ейбрамс, Стан Лий, StarCraft...