Сан Франциско затегна правилата за роботи по улиците и тротоарите на града

Pinterest LinkedIn +

Градът е тестово поле за много компании, които използват роботи за доставка на поръчки.

Като част от Силициевата долина, Сан Франциско е дом на множество технологични компании, които пробват услугите си първо в града. Сред тях са и стартъпи, които използват роботи, за да доставят поръчки онлайн. Управата на Сан Франциско иска да избегне хаоса и още от сега въвежда строги правила за роботите по улиците и тротоарите на града, съобщава "San Francisco Chronicle".

Една от новите мерки е, че всяка компания има право да използва неповече от три робота, а в целия град едновременно могат да обикалят не повече от 9 робота. Освен това роботите ще могат да се движат само в индустриалните зони, където има по-малко хора.

"След 5 години може да имаме 20 000 робота, които обикалят из града, и заради тях хората ще трябва да вървят по улиците между колите. Може би можем да направим нещо по въпроса. Това е характерен за Сан Франциско проблем и не искам нещата отново да излязат извън контрол", коментира Норман Йее, който е част от управата на града и е вносител на мерките.

Новата регулация вече е приета. Тя задължава компаниите да не пускат роботите без постоянен човешки надзор. Освен това те не могат да се движат със скорост по-висока от 5 км/ч. Всичко това сякаш обезсмисля идеята роботите да се използват за доставки на каквото и да е.

Макар и строги, регулациите всъщност са по-либерални от първоначалните идеи. Една от тях беше пълна забрана на роботите, а друга −да не могат да използват тротоарите.

Говорител на Асоциацията за развиване на автоматизацията определя новите правила като законите, които се създават при появата на първите автомобили. Тогава е трябвало пред тях да върви човек, който да размахва знаме, за да предупреждава за минаването на "безконната каруца". Според представителите на асоциацията подобни мерки единствено забавят процеса на иновациите и те се надяват, че други градове няма да последват примера на Сан Франциско.

Сподели.