Amazon Kindle 4 - оригинална идея за подарък

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че не от вчера е на пазара, новият Kindle 4G (четвърто поколение) се продава сравнително отскоро в България. Всъщност, не това е причината да му обърнем специално внимание точно сега.

Наближава Коледа. При това със страшна сила. Време е за подаръци и... щедрост. Време, в което човек е по-склонен да изхарчи малко повече пари, за да достави радост на себе си и хората около него - близки, роднини и приятели.

Естествено, различните високотехнологични джаджи са сред най-желаните подаръци, които всеки би искал да намери под елхата на Бъдни вечер. И докато мобилните телефони вече се поизтъркаха като идея (така де, всеки има по два), модата в момента се преориентира към таблетите.

Те обаче, милите, имат един голям недостатък - скъпи са! При това доста! Особено, като човек си даде сметка, че говорим за устройство, намиращо се някъде по средата между смартфона и добрия стар лаптоп.

Работата, която върши един типичен таблет, се намира, и тя, по средата между мобилния телефон и пълноформатен ноутбук.

Някъде тук се вместват и така наречените e-book четци с най-ярък представител, разбира се - Kindle на Amazon. В едно друго време, този бранд спокойно можеше да се превърне в нарицателно за всички такива устройства (както е марката Xerox за копирните машини и "Джакузи" за хидромасажните вани).

Иначе казано, Kindle може и да не беше първият четец за електронни книги в историята, но определено е най-популярният.

Първите три генерации на модела предлагаха доста интересен комплект от възможности - голям екран от електронна хартия, 3G опции за мобилна връзка, вградена клавиатура за водене на записки и бележки под линия, и, дори, функции за възпроизвеждане на MP3 файлове, за да слушате музика, докато четете.


Всичко това беше страхотно, но... почти стопяваше разликата между Kindle и редица масови таблети по отношение на цената. Иначе казано - до 3G моделите включително, четецът си беше чисто и просто скъп, от което, разбира се, страдаше популярността му.

Това явно наведе Amazon на правилните разсъждения и резултатът беше новият 4G - олекотена и значително по-евтина версия на Kindle.

Да започнем с въпроса - какво махнаха Amazon? Първо си замина опцията за 3G връзка. За страна като нашата, където телекомите едва успяха да осигурят плътно покритие за стандартните мобилни връзки, подобна "екстра" едва ли е от особено значение.

После, 4G беше лишен от MP3 функциите. ОК, също не е голяма загуба, още повече не всеки предпочита да слуша музика, докато чете. Мен лично, това ме разсейва.

Трето - вградената клавиатура. Да, тук може да се появят някои възражения. От една страна, Kindle 3 така или иначе беше единственият e-book четец на пазара с вградена клавиатура. От друга, все пак за изпълнението на някои функции, клавиши са необходими - за сърфиране в интернет, сваляне на книги, регистрация в Amazon, за да можете да се възползвате от възможността за онлайн архивиране на закупените от вас електронни издания.

В Kindle 4 това се върши с виртуална клавиатура на екран и процесът е малко тромав (все пак говорим за e-Ink дисплей, а не за LCD или AMOLED - времето за реакция е значително по-ниско).

Добрата новина е, че след като веднъж направите регистрацията си в Amazon, едва ли ще се нуждаете много от клавиши за писане, освен ако не възнамерявате да използвате Kindle за активно сърфиране в уеб, което в крайна сметка не е оригиналното му предназначение.


Запазена е Wi-Fi връзката, така че свалянето на книги от уеб не е проблем, а отделно, разбира се, можете да използвате и наличния USB кабел, т.е. да ги свалите върху вашето РС и след това да ги заредите в Kindle (на мен лично, това ми се струва по-добрата опция).

За сметка на това, процесорът на Kindle 4 е по-бърз (800 MHz Freescale i.MX50 срещу 533 MHz при предходните два модела), а дисплеят му по нищо не отстъпва на по-скъпите версии от трето поколение. Всъщност, в първоначалните ревизии на Kindle 4 това не беше съвсем вярно, но Amazon коригираха проблема.

Батерията е с намален капацитет, но въпреки това, пак осигурява до 2 месеца безпроблемна работа, което е повече от достатъчно.

Паметта също е по-малко (2 GB, от които за нуждите на потребителя са достъпни 1.25 GB), което пак е повече от достатъчно за стотици книги.

Справянето с кирилицата също е отлично и ако има някаква причина за недоволство тук, то тя е все още ограниченото предлагане на книги в електронен формат на български език.

Най-добрата новина при "олекотения" Kindle 4 без съмнение е цената. У нас той се предлага за 280 лв. при това с 2-годишна гаранция, което е доста по-приемливо от близо два пъти по-скъпия Kindle 3/ DX.

Така, че замислете се. Все пак, Коледа е! Трябва да си угаждаме.

Сподели.