Google отбелязва 84 години от рождението на съоснователя на Intel Робърт Нойс

Pinterest LinkedIn +

На 12 декември 2011 година, Google отбелязва 84 години от рождението на съоснователя на Intel (и Fairchild Semiconductor) - Робърт Нойс (Robert Noyce). Наричан "кмета на Силициевата долина", американският предприемач е един от изобретателите на интегралната схема, заедно с Джак Килби от Texas Instruments.

Роден през 1927 година в Бърлингтън, Айова в семейството на Ралф и Хариет Нойс, Робърт белязва живота си, работейки над създаването на прословутата мултинационална корпорация, известна най-вече с производството на микропроцесори и специализирани интегрални схеми, Intel Corporation.

Компанията се появява на бял свят през 1968 година, благодарение на усилията както на Робърт Нойс, така и на колегата му Гордън Мур (Gorden Moore), като тандемът използва за създаването й рисков капитал, предоставен от бизнесмена Артър Рок.

През 90-те години на миналия век, Intel се нарежда сред най-големите и успешни корпорации в света, като и днес запазва част от славата си, въпреки че жестоката конкуренция в полупроводниковата индустрия е влошила до голяма степен позицията й на пазара.

През 1978 година Робърт Нойс е награден с почетния медал на Института за инженери по електроника и електротехника (IEEE) за "Принос към силициевите интегрални микросхеми, които са крайъгълен камък на съвременната електроника".

Днес, сградата на главната квартира на Intel в Санта Клара, Калифорния носи името на Робърт Нойс, който си отиде на 62-годишна възраст след инфаркт през 1990 година.

Сподели.