Алегзандър Маккол Смит и нетрадиционният поглед към философията

Pinterest LinkedIn +

Преди да стане световноизвестен писател, чиито романи са преведени на повече от четиридесет езика, Алегзандър Маккол Смит (Alexander McCall Smith) е професор по медицинско право. В момента той е не само един от най-популярните шотландски автори в света, но и един от най-продуктивните съвременни писатели.

Поредицата, която прави Алегзандър Маккол Смит популярен, е The No. 1 Ladies' Detective Agency (Дамска детективска агенция № 1). Първият от серията доста нетрадиционни криминални романи излиза през 1999 година. Продаден в повече от 20-милионен тираж, едноименният роман става причина Алегзандър Маккол Смит да се посвети на писателска дейност. 

Прекрасното му чувство за хумор бързо го прави любим автор на читателите по цял свят и носител на множество престижни литературни награди. Освен на The No. 1 Ladies' Detective Agency, той е автор на още няколко поредици романи, сборници с разкази и дори на детски книжки. През свободното си време пък свири  на фагот.

Поредицата, която със сигурност ще ви накара да се влюбите в книгите му, е The Sunday Philosophy Club (Неделният клуб по философия). Не само защото е различна от всичко, което може да бъде описано като "женска" литература или криминален роман, макар че в нея се промъкват иронични нотки и към двата жанра, но и защото пресъздава атмосферата на прекрасния Единбург по наистина неповторим начин.

Причината романите на Алегзандър Маккол Смит да са като разходка из шотландската столица вероятно е фактът, че писателят живее именно там. Сигурни сме, че и на вас ще ви се прииска да живеете там, след като прочетете книгите му, но нека да се върнем на поредицата.

Вероятно вече се чудите какво общо има философията? Отговорът е Изабел Далхаузи. Философ по образование, страстен любител на класическата музика и загадките, тя е толкова неудържимо любопитна, че често се забърква в неща, които изобщо не са нейна работа.

В The Sunday Philosophy Club (първият роман от едноименната поредица) Изабел става случаен свидетел на странен нещастен случай - млад мъж пада от балкона в концертна зала и загива. Тази мистериозна смърт провокира любопитството на Изабел и тя започва собствено разследване, убедена, че всъщност става дума за убийство. 

В следващия роман от поредицата, озаглавен Friends, Lovers, Chocolate (Приятели, любовници, шоколад), Изабел, отново провокирана от страстта си към мистерии, се изправя пред загадка, която сякаш няма разумно обяснение. Междувременно племенницата й Кат, която, поне според Изабел, не умее да си подбира гаджетата, отново прави крайно неудачен избор.

Любопитството на Изабел обаче не я прави по-малко симпатична на читателите, дори напротив. The Sunday Philosophy Club се радва на все повече фенове с всеки следващ роман. Заглавията от серията вече са девет, като последното (да се надяваме само за сега) е The Uncommon Appeal of Clouds.

Сподели.