Активисти на Грийнпийс спуснаха 50-метров банер с надпис "No Plastic" от Аспаруховия мост

Pinterest LinkedIn +

Екоактивисти на "Грийнпийс" спуснаха банер с размери 50 на 15 метра от Аспаруховия мост във Варна, върху който бе изписано "No Plastic" (Не на пластмасата). Физическото му поставяне се осъществи от активисти катерачи, които имат дългогодишен опит с подобни смели прояви навсякъде по света.

Акцията се проведе паралелно с посещението на световноизвестния ветроходен кораб "Rainbow Warrior" във Варна. С риск за своето здраве и сигурност в нея се включиха представители на повече от 10 страни, сред които България, Австрия, Чехия, Гърция, Швейцария, Германия, Латвия, Норвегия, Унгария, Полша, Турция, Израел и Словакия.

Инициативата бе вдъхновена от националната кампания "Свободни от пластмаса" на екологичните организации "Грийнпийс" и "За Земята", която цели да привлече вниманието на обществеността върху мащабите на екологичния проблем и да ограничи употребата на пластмаса за еднократна употреба.

През последните десетилетия пластмасата се е превърнала в неразделна част от ежедневието ни заради нейната лекота, ниска цена, дълготрайност и способността ѝ да приема всякаква форма. Прекомерната ѝ употреба обаче е продиктувана от погрешното схващане, че е по-хигиенична и по-евтина от други материали. Много малко от ежедневно изхвърляната от нас пластмаса е използвана действително поради хигиенични причини, а истинската цена, която плащаме за околната среда, не е включена в сметката.

Програма за свободно посещение на "Rainbow Warrior" във Варна:

11  август, 21:00-23:00  − Филмова вечер на кея

12  август, 10:00-13:00 и 16:00-19:00 − Отворени врати, фестивал и прожекции на филми

12  август, 21:00-23:00  − Филмова вечер на кея

13  август, 10:00-13:00 и 16:00-19:00 − Отворени врати и фестивал

 

Видео от престоя на "Rainbow Warrior" в Бургас.

Пластмасов калкулатор: Провери колко голям е пластмасовият ти отпечатък – проследи този линк!

Всеки желаещ да стане посланик на кампанията в детски градини, на фестивали или да се включи към почистване, може да пише на следния електронен адрес: [email protected]

Повече за кампанията "Свободни от пластмаса"

 

Повече за екологичната организация "Грийнпийс":

"Грийнпийс" е независима световна кампанийна организация, която работи за промяна на нагласите и поведението на хората, за да защити и опази околната среда и да насърчи мира, като: предизвика енергийна революция за преодоляване на заплаха номер едно пред планетата ни: климатичните промени; защитава моретата и океаните ни от разточителния и разрушителен риболов, както и създава глобална мрежа от морски резервати; защита на световните древни гори, както и животните, растенията и хората, зависещи от тях; работа по въпроса за разоръжаване и мир чрез преодоляване на причините за конфликта и призоваване за премахване на всички ядрени оръжия; създаване на бъдеще, свободно от токсини с по-безопасни алтернативи на опасните химикали в продуктите и производството; провеждане на кампании за устойчиво развитие на селското стопанство, отхвърляйки генномодифицираните организми, защита на биоразнообразието и насърчаване на социално отговорното земеделие.

 

Повече за екологичното сдружение "За Земята":

"За Земята" е независима неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. "За Земята" работи в сътрудничество с екологични организации на национално и международно равнище. Сдружението е член на международната мрежа "Приятели на Земята" (Friends of the Earth), както и на CEE Bankwatch Network (Мрежа за наблюдение на Международните финансови институции за Централна и Източна Европа), Zero Waste Europe (Европейска мрежа за Нулеви отпадъци), GAIA (Глобално обединение срещу инсинераторите), както и на националните коалиции "За да остане природа в България", Българска антиядрена коалиция, България без цианиди, Коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз и Коалиция за климата − България.

Сподели.