Акага с южни ритми и добро настроение преди Коледа

Pinterest LinkedIn +

Фюжън-формация Акага отпразнува 15-годишния си юбилей с концерт под надслов „Акага и най-добрите вокалисти на България” в Зала 1 на НДК на 28 ноември.

Групата, създадена през 1992 г., бе поканила Любо (екс-TE), Орлин (екс-Каффе), Дичо, Дими (Сленг) и Орлин Горанов, да бъдат главните участници в музикалното забавление, изнесено пред около 2500 зрители.

Специално за концерта българските поп звезди, начело с Акага, бяха подготвили нови аранжименти на големите си хитове и кавър версии на популярни български песни. Краси Куртев, басист и вокалист в групата, по чиято идея се организира концерта, бе и символичният водещ на шоуто.

Концертът започна с няколко парчета на Акага, след което на сцената се качи Орлин Горанов, за да припомни неостаряващия си хит “Да започнем отначало”, аранжиментът и изпълнението на което предизвикаха бурните ръкопляскания от страна на публиката. По-късно тя сърдечно аплодира и една от най-любимите български песни “Светът е за двама”, поднесена в изненадващ джаз саунд.Орлин от “Каффе” изпълни самостоятелно две парчета, сред които и хита на Kool & the Gang от 1979 г. “Ladies' Night”, по време на който енергичното му поведение на сцената раздвижи и публиката.

Дими от Сленг също не остави безразлични присъстващите в Зала 1 с популярните “Любовта няма край” и “Мой свят”, поднесени също в нестандартно звучене.

Любо представи самостоятелния си сингъл “Отново вярвам”, видеото към който вече се завъртя по MTV.

Градусът на доброто настроение се покачи, когато музикантите от Акага изпълниха култовото парче на легендата Джеймс Браун (James Brown) "Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine". Възпоменателната част за Джеймс Браун от концерта завърши с парче на Акага, посветено на “музиканта, който винаги е бил наше вдъхновение и наш кумир”, сподели от името на групата Краси Куртев.Втората част на концерта предложи, по думите на водещия Куртев, „по-свободна програма”, без строго спазване на предварителния сценарий. Редица български поп парчета прозвучаха в дуетни изпълнения, по време на които спонтанно се включваха и останалите певци, като най-активни бяха Орлин и Дичо.

Освен юбилей от създаването на формацията, музикантите на сцената отбелязаха и още един празник – рождения ден на един от членовете на Акага, тромпетиста Иво Казасов, така че от сцената прозвуча и класическото “Happy Birthday”.

По повод предстоящите християнски празници, прозвуча и “една нетъжна песен, посветена на Коледа, тъй като този празник трябва да се посреща с веселие и радост” каза Краси Куртев, като пожела добро настроение на всички в залата. В изпълнението й се включиха всички музиканти, което отбеляза и края на концерта.Групата обаче бе извикана на бис, по време на който изпълни някои от най-големите си хитове – “Cuba libre”, “Една девойка ме попита”, както и великолепния им, по отзиви на публиката, кавър на парчето “Proud Mary” на Creedence Clearwater Revival.

Музикантите от Акага планират да запишат и студиен албум на пролет с гост-вокалистите от юбилейния концерт, разкриха самите те от сцената.

Сподели.