8 филмови фестивала, които пишат годишните оценки на звездите

Pinterest LinkedIn +

Независимо дали сте киноман, или не, когато иде реч за филмови награди със сигурност сте чували за Оскари, Мечки, Малинки, Палми, Лъвове и други форми на живата природа. Ето кои от тях изпъкват пред всички останали, когато става въпрос за най-популярните филмови конкурси определящи най-доброто в областта на комерсиалното кино за изминалата година.

1. "Оскар"

Церемонията по раздаването на наградите "Оскар" без съмнение е най-очакваното филмово събитие всяка година. 

Вече почти 90 години Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ раздава своите ценни статуетки на най-изявените в киното за изминалата година, като най-често церемонията се провежда през февруари.


 

2. "Златен глобус" – забавните "Оскари"

"Златните глобуси" са по-забавната и обичана версия на "Оскарите". Обикновено се търси безцеремонен водещ със свежо чувство за хумор – Рики Джървейс е перфектен за тази роля, тъй като може да обиди всички в залата само с едно изречение. По време на церемонията се изпива много алкохол и публиката и феновете са там, за да се забавляват.


Връчват се награди за кино и телевизионни продукции, които са разделени в две основни категории: комедия или мюзикъл, от една страна, и драма – от друга.
 

3. "Златна мечка" – за голямата тройка на фестивалния туризъм

Ако не се сещате веднага къде раздават "Златните мечки", подсказка – "Берлинале"! Да, това е наградата на един от фестивалите от голямата тройка в киното – Кан, Венеция и Берлин.


Началото е дадено през 1951 г. Ежегодното събитие се провежда през февруари.

Както и на подобните му филмови форуми, тук също откриваме уникална смесица от нови филми от световното кино, утвърдени режисьори и дебютанти, пълнометражно и късометражно кино, документални продукции и др. 

 

4. "Златна палма" – цветът на киното на френското крайбрежие

Говорейки за Светата троица на европейските филмови фестивали, е редно да обърнем внимание на Festival de Cannes. Той е вероятно най-популярният сред трите.

Провежда се в топлите дни на май месец на живописното френско крайбрежие, където, образно казано, се събира цветът на световното кино. 

Интересното около самата статуетка "Златна палма" е, че всъщност идеята е била всяка година тя да е дело на различен скулптор. Въпреки че дизайнът й е променян няколко пъти, наградата все пак има доста традиционна визия. Последният й вариант е от 1997 г.


5. "Златна малинка" – антинаградите

Тази не е толкова престижна, даже точно обратното. Тъй като се дава за най-големите провали в киното през изминалата година. 

Е, няма какво да се лъжем, скапаните филми съставляват доста голям процент от общия брой продукции, така че си го заслужават. 


А понякога дори се срещат хора от гилдията, които могат да се надсмеят над себе си и да видят позитивното в една такава майтапчийска статуетка.
 

6. "Златен лъв" – завършек за голямата фестивална тройка

Филмовият фестивал във Венеция връчва престижния "Златен лъв". Форумът е изключително разнообразен по отношение на селекцията на филми и включва заглавия от всички континенти.


Интересното за него е, че това е първият филмов фестивал – началото му е дадено още в началото на 30-те години на миналия век. През 70-те години "Златният лъв" дори отпада от регламента на фестивала и награди не се връчват, а състезание между филмите няма. През 1980 г. обаче статуетките отново влизат в играта.


 

7. BAFTA – ода за британското кино

BAFTA са т.нар. "Британски Оскари". С тази разлика, че приличат повече на "Златните глобуси", тъй като отличават и телевизионни продукции от Острова.

До 1958 г. Британската филмова академия провежда 11 церемонии, след което се обединява с Гилдията на телевизионните продуценти и режисьори.


Наградите BAFTA също се следят под лупа от феновете, което не е учудващо, като се има предвид новата британска вълна от актьори (Том Хидълстън, Бенедикт Къмбърбач, Ема Уотсън, Дейзи Ридли, Джон Бойега и др.), която превзе Холивуд. 

8. Cesar – пътуване в Европа

И отново се завръщаме във Франция за последната, но не и по важност награда - Cesar. 

Френското кино също има неоспоримо влияние и принос към световното кино, поради което и наградите, които се връчват в Страната на любовта, се следят от цял свят.

Фестивалът се провежда от 1976 г., най-често в края на февруари.


Сподели.