6 пещери в България, които трябва да изследвате

Pinterest LinkedIn +

Спелеологията е наука, приключение, екстремен спорт, страст, хоби, любов, а понякога просто разходка или почивка.

Представяме ви 6 пещери в България, които определено си струва да бъдат посетени. Всички от тях са благоустроени за туристи и не изискват специална подготовка и екипировка.

Магурата
                                                                                                            

Намира се в Западен Предбалкан, на южния склон на карстовия рид Рабишка могила. Разположена на около 18 км. северозападно от град Белоградчик. Магурата е най-голямата пещера в България и е образувана от карстови процеси в дебелослойни сивобели варовици. Общата дължина на пещерата е 2 километра и 500 метра. Някои от залите са с изключителни размери и всички са свърани в галерии и пещерни тунели. Има много сталагмити, сталактити и сталактони. В Триумфалната зала можете да видите малко езеро. Носете си по-топли дрехи, защото целогодишно температурата в пещерата е около 12 градуса. Добре е да знаете също, че Магурата е най-големият дом на прилепи в цяла Северозападна България. Тя приютява около 8 вида прилепи, така че ако ви е страх от тези летящи мишки, по-добре не влизайте.

Леденика

Разположена е на 16 км от гр. Враца на територията на природен парк Врачански Балкан. Входът на пещерата се намира в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 метра. Температурите варират от 7 до 15 градуса, влажността на въздуха е 92%, а дължината на пещерата е 320 метра. В Леденика можете да се възхитите на някои от най-красивите пещерни формирования. Името на пещерата идва от впечатляващата й ледена украса - сталагмити, сталактити и сталактони от лед, които се образуват всяка зима в първите две зали. Най-популярна е Концертната зала, в която ежегодно се провеждат филхармонични концерти.Поради ниските температури в Леденика са регистрирани само 4 вида прилепи.

Снежанка
                                                                    

Пещера, разположена в Родопите, на 5 километра от град Пещера. Сравнително малка, около 145 метра, но с уникално красиви образувания, които не трябва да пропускате. Температурата й е постоянна (около 6 градуса). Снежанка е богата на сталагмити, сталактони, сталактити, драперии и синтрови езерца. Има няколко красиви зали, а в центъра й са разположени кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. От снежнобелия синтър идва името на пещерата.

Деветашка пещера

Разположена е на 15 км североизточно от гр. Ловеч, на източния бряг на река Осъм. Дължината на пещерата е 2442 метра с височина 60 метра. Сводовете на входа са, меко казано, внушителни. Влизаш вътре и имаш усещането, че се губиш в дълбочината. Освен с археологическите находки, пещерата е известна и с многото си и разнообразни обитатели, а през летните месеци е затворена заради размножителния им период. Тя е дом на 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици, 34 вида бозайници и 15 вида прилепи. Внушително, нали?

Съева дупка

Пещерата се намира на 11 км западно от Ябланица. Общата й дължина е 210 метра при надморска височина 510 метра. Постоянната температура на въздуха е 7-11 градуса. Образувана е преди повече от три милиона години от тектонски варовици. Наричат я "Подземната перла", защото е една от най-красивите пещери на територията на страната. Прекрачвайки входа й, имате усещане, че сте попаднали в прекрасен сън или нереална приказка. Ако искате да избягате от реалността, това е вашето място.

Проходна          Една от най-известните пещери в карстовия регион край гр. Карлуково. Пещерата е дълга 200 метра и от нея може да се види прекрасно Искърското дефиле. В пещерата има естествено осветление, тъй като в резултат от ерозия на тавана й са се образували дупки, известни като "Очите на Бога". Интересен факт е, че в Проходна са заснети сцени от филма "Време разделно". Ако пътувате по маршрут София - Плевен или обратно, не пропускайте да разгледате тази пещера. 

Влизайки в "подземния свят", се пренасяш в друго измерение – абсолютна тъмнина, тишина или грохот от подземни реки и водопади. На такова място човек губи чувство за време, а невероятните образувания, разноцветни и блещукащи като съкровища, те оставят без дъх. Определено си струва да прочетете тази приказка!

Сподели.