5 забавни четива за гарантирано добро настроение

Pinterest LinkedIn +

Освен всичко друго, литературата може да бъде и развлекателна. Това, естествено, в никакъв случай не означава, че забавните четивата са лишени от други качества. Тъкмо напротив - много по-често те са точно толкова смислени, качествени и увлекателни, колкото и книгите, в които хуморът е останал встрани от вниманието на автора.

Следващите пет заглавия са достатъчно доказателство, че няма нито една основателна причина да пренебрегвате смешното за сметка на сериозното. Препоръчваме ви да се погрижите за доброто си настроение, като изберете книга, която, освен всичко друго, ще предизвика и усмивка на лицето ви.

"Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" на Юнас Юнасон

Една наистина необикновена история, "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" е осторумна и наистина смешна книга. От онези, които не е препоръчително да четете на обществено място (например в автобуса), ако не искате хората да ви гледат странно, докато се смеете неудържимо с глас.

Тя проследява историята на Алан Карлсон, който след дълъг и пълноценен живот се оттегля в старчески дом, за да прекара спокойно последните си дни. Оказва се обаче, че те не са толкова малко, колкото е очаквал. Алан е здрав и няма никакви изгледи да умре скоро.

Така че на стотния си рожден ден, за да не присъства на тържеството, Алан се измъква през прозореца на стаята си и се впуска в едно неочаквано, изпълнено с безброй невероятни приключения пътешествие. От кражба на куфар, собственост на престъпна организация, до пътуване във времето и срещи с най-значимите политически фигури по земното кълбо - от Франко до Сталин и от Труман до Дьо Гол. А действията му няма да останат без последствия за хода на историческите събития.

Авторът на "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" - Юнас Юнасон - има не само страхотно чувство за хумор и остро перо, но и собствена интересна история. След дългогодишна кариера на журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент Юнасон решава да напусне родната си Швеция и да се премести в Швейцария.

И се отдава изцяло на писане. Резултатът е "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" - роман, преведен на повече от 30 езика, екранизиран, издаден в огромни тиражи по цял свят, отличен с няколко литературни награди и, най-важното, любим на милиони читатели. Най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.

"Филе от камбала" на Джералд Даръл

Всички знаем, че Джералд Даръл е прекарал част от детството си на гръцкия остров Корфу и именно там се ражда любовта му към, най-общо казано, естествознанието. По-конкретно към всякакви животни. От кучета до мравки (и други далеч не толкова симпатични и безобидни насекоми).

Именно тази част от живота му се превръща и в извор на вдъхновение за някои от най-известните му творби. И едва ли има нужда да споменаваме, че брилянтният му английски хумор превръща разказите му за живота на Корфу в неподправено удоволствие за читателите.

"Филе от камбала" също ни пренася на Корфу, където целокупното семейство Даръл чества един наистина незабравим рожден ден. После в Камерун, където една вечеря е прекъсната от сериозен брой неканени гости, а след това в кроткия морски курорт Борнмът, където ще се запознаем с една истинска царица на светските гафове.

Както вече сте досетили, във всяка от тези истории са замесени животни. И със сигурност ще се посмеете от сърце. "Филе от камбала" можете да намерите ТУК.

"Птици, зверове и роднини" на Джералд Даръл

"Птици, зверове и роднини" е продължението на "Моето семейство и други животни". Съвсем естествено, когато излиза първата книга, членовете на семейството на писателя не са във възторг от начина, по който ги е описал в нея.

Освен това всеки от тях се сеща за много по-смешни случки, които не са описани в "Моето семейство и други животни". Затова Джералд Даръл решава да навакса пропуснатото, като напише още една книга и това е именно "Птици, зверове и роднини".

Няколко години по-късно приключенията на семейството на остров Корфу се сдобиват и с трета част. Идиличната атмосфера на прекрасния гръцки остров и любовта на любопитния Джери към животните са примесени със забавни истории, описващи както бита на местните жители, така и приспособяването на неговата английска фамилия към него.

Ако искате да си подарите едно вдъхновяващо пътешествие, изпъстрено с екзотика и хумор, най-лесният начин да го направите е ТУК.


"Абсурдистан" на Гари Щейнгарт

Ако си мислите, че знаете всичко за абсурда, помислете отново. Гари Щейнгарт го извежда до нови висини и определено заслужава да му отделите време, а вие заслужавате да се посмеете добре. Историята в "Абсурдистан" е безкрайно предразполагаща към последното.

Миша Вайнберг е богат наследник на руски гангстер, който има сериозен проблем. Върнал се е в Русия. Американците отказват да му подновят визата и имат съвсем основателна причина - баща му е убил бизнесмен от Оклахома.

Миша обаче си има собствена основателна причина да иска да се върне в Ню Йорк. Нейното име е Руена. За да успее, Миша си купува фалшив белгийски паспорт от Абсурдистан. И успява да се забърка в куп неприятности.

Авторът на "Абсурдистан" - Гари Щейнгарт - е роден в Русия, но още като дете се мести да живее в САЩ. Сега е един от най-успешните млади американски писатели, живее в Ню Йорк, а произведенията му са преведени на повече от 20 езика.

Ако вече сте любопитни да научите повече за "Абсурдистан", можете да откриете романа ТУК.

"Дивотиите, които плещи баща ми" на Джъстин Халпърн

Ето за какви дивотии става дума: "Тази жена си я биваше... Не била за твоята уста лъжица? Сине, нека жените сами преценят защо не искат да те чукат, не го прави вместо тях." или "Няма нищо по-лошо от това да си лъжец... Добре де, най-лошото е да си нацист, но лъжец е на второ място. Нацист - на първо, лъжец - на второ."

Геният зад тези мъдри слова е Сам Халпърн. Неговият син Джъстин Халпърн се връща в родния си дом, след като приятелката му го зарязва. Естествено, сентенциите на баща му се превръщат в постоянен фон на живота му и Джъстин започва да ги записва в блога си.

После негов приятел пуска линк към този блог в интернет. Ефектът е изумителен. Броят на четящите мъдростите на Сам Халпърн започва да расте лавинообразно. Тази популярност вдъхновява Джъстин да вплете фрапантните философски изказвания на баща си в книга. Резултатът е "Дивотиите, които плещи баща ми".

Заглавието бързо достига до първо място във всички класации за най-продавани книги. Получава и телевизионна адаптации, не по-малко успешен сериал. В случай че искате да се посмеете добре, можете да сдобиете с "Дивотиите, които плещи баща ми" ТУК.

Сподели.