5 страхотни нови книги, които да прочетем тази есен

Pinterest LinkedIn +

Разнообразни, вдъхновяващи, чакани с нетърпение или пък съвсем неочаквани, следващите пет заглавия със сигурност ще ви помогнат да преживеете по-леко края на лятото.

"Балканска рапсодия" на Мария Касимова-Моасе

След жанрово неопределимата си дебютна книга "Близки срещи със смесени чувства" Мария Касимова-Моасе се насочва към романа. В "Балканска рапсодия" тя умело преплита два успоредно развиващи се сюжета – исторически и съвременен, за да разкаже една колкото типично балканска, толкова и универсална история.

В началото на ХХ век Балканският полуостров е място на политически вълнения и сблъсък между религиозни табута, суеверия и остарели морални норми, от една страна, и един непрекъснато променящ се свят, от друга. От Албания, през Турция на Кемал Ататюрк и все още неукрепналата България – съдбите на героите се преплитат, за да изградят пълнокръвен и вълнуващ разказ за болка и обич, а също и за високата цена на личната свобода.

Обръщайки се назад към историята на предците си, една съвременна жена се опитва да подреди собствения свят, като научи повече за живота и за трудните решения, които е трябвало да взимат те. Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Балканска рапсодия" ТУК.

"Изчезването на слона" на Харуки Мураками

Едно от най-ярките имена в съвременната литература, Харуки Мураками е сред авторите, които притежават изключително характерен стил. И това важи както за романите му, така и за разказите. Убедени сме, че кратките истории, събрани в сборника "Изчезването на слона", ще успеят не само да разпалят въображението ви, но и да ви развеселят и да ви накарат да се замислите.

С характерния си уклон към сюрреалистичното Мураками за пореден път ни предлага един различен поглед към съвременна Япония, в който реалност и фантазия се преплитат толкова често, че стават почти неразличими.

Персонажите му – ярки и необикновени, както винаги. Случват им се съвсем нормални неща: напускат работа, имат любимци, приготвят си храна, страдат от безсъние, но едновременно с това и получават странни обаждания по телефона, наблюдават смаляващи се слонове, срещат се със зелени чудовища и даже получават обяснения в любов от тях.

Накратко, 17-те разказа в тази книга не просто ще успеят да приковат вниманието ви, но и със сигурност ще се запечат в паметта ви за дълго. Най-прекият път към "Изчезването на слона" е ТУК.

"Шпионско наследство" на Джон льо Каре

Ако харесвате "Дама, поп, асо, шпионин", а и стила на Джон льо Каре като цяло, убедени сме, че "Шпионско наследство" няма да ви разочарова. Историята проследява Питър Гилам, пенсиониран агент и бивше протеже на Джордж Смайли, който се е оттеглил да живее във Франция.

Връзката с останалите романи на автора става още по-ясна, когато Гилам е повикан обратно в Лондон, за да дава обяснения за своите действия като част от британското разузнаване, тъй като те са довели до смъртта на няколко души.

Самият льо Каре казва, че "Шпионско наследство" е израз на желанието му: "да се застъпи за Европа" в навечерието на референдума, завършил с Брекзит. Умело заплетената интрига и спиращото дъха напрежение, естествено, са част от романа, но паралелно с тях авторът отново повдига въпросите за морала, за патриотизма, за средствата, с които се постигат на пръв поглед благородни цели.

Ако отдавна не сте попадали на наистина добър шпионски роман, най-лесният начин да се сдобиете с "Шпионско наследство" е ТУК.

"Докато лежах и умирах" на Уилям Фокнър

Една от емблематичните творби на Уилям Фокнър и единствената, която досега не е превеждана на български език – романът "Докато лежах и умирах" – е определян като част от най-великите достижения на американската литература.

Четирите заглавия, които определят мястото на Фокнър сред великаните в световната модерна класика, са "Врява и безумство", "Докато лежах и умирах", "Светлина през август" и "Авесаломе, Авесаломе". Така че едва ли ще преувеличим, ако определим появата на дългоочаквания български превод на "Докато лежах и умирах" като едно най-важните литературни събития тази година.

Романът е епична трагикомедия за едно пътуване с каруца през 20-те години на миналия век през въображаемата Йокнапатофа. Приключението на едно обедняло фермерско семейство, което се опитва да изпълни завет, който е приело за свой човешки дълг, се превръща в бурна одисея.

Най-прекият път към "Докато лежах и умирах" е ТУК.

"Възпоминание за манастира" на Жозе Сарамаго

Световен бестселър, издаден в стотици хиляди екземпляри и преведен на десетки езици, "Възпоминание за манастира" е романът, който налага Сарамаго като най-четения португалски писател.

Действието се развива в началото на 18 век, когато кралят на Португалия Жоао V дава обет, че ще построи манастир в Мафра, ако кралицата му роди наследник. Строежът е мащабен, надминава всичко, правено до този момент, взема огромен брой жертви, но не е единственото голямо начинание на своето време.

С помощта на едноръкия войник Балтазар Седем Слънца и жената с необикновена дарба Блимунда Седем Луни отец Бартоломеу Гужмао строи своята летателна машина. Сарамаго съчетава майсторски фантазия и исторически факти, пресъздава и великолепието на кралския двор, и ужаса на Инквизицията, но и разказва една красива, почти магична любовна история.

Ако сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Възпоминание за манастира" ТУК.

Сподели.