5 романа, които доказват, че Джеймс Патерсън е кралят на трилъра

Pinterest LinkedIn +

Колкото и нескромно да звучи, Патерсън казва, че иска да бъде "кралят на романите, четящи се на един дъх". Ние смело можем да потвърдим, че е постигнал целта си, а пък и продажбите на книгите му са повече от достатъчно доказателство.

Джеймс Патерсън е известен най-вече като създател на легендарния детектив Алекс Крос. Освен това е писателят, който държи рекорда на "Гинес" по брой първи места в листата за бестселъри на "Ню Йорк Таймс".

Писателите, които могат да се похвалят с успеха и продуктивността на Патерсън, никак не са много. Всъщност едва ли изобщо има друг автор, с когото бихме могли да го сравним дори в сферата на криминалния роман.

Следващите пет заглавия не само се четат на един дъх, но и ще ви убедят, че Патерсън оглавява класациите за най-продавани автори съвсем основателно. Приятно четене!

"Зоопарк"

Вече споменахме, че Джеймс Патерсън е изключително продуктивен автор. Толкова продуктивен, че често в една и съща година излизат няколко негови книги. Освен това често работи в тандем с други писатели. 

Сред най-плодотворните му сътрудничества е това с Майкъл Ледуидж. Той е съавтор на част от най-успешните книги на Патерсън, сред които е и "Игра на криеница".

"Зоопарк" е най-новото заглавие на Патерсън и Ледуидж, издадено на български език. В него се срещаме с младия биолог Джаксън Оз, който ще се изправи пред един наистина страховит феномен. Животните, подчинени векове наред на хората, започват да проявяват все по-неконтролируема агресия.

Отделните инциденти се превръщат в организирани атаки и толкова зачестяват, че Оз осъзнава колко сериозна е заплахата, пред която е изправено човечеството. Дали обаче ще успее да спре катастрофата, или тя вече е неизбежна?

Най-лесният начин да разберете е ТУK.

"Невидим"

Още един роман, написан в съавторство, този път с Дейвид Елис. Зловещ, напрегнат и класически трилър, "Невидим" е историята на Еми Докъри, сътрудник на ФБР. Еми е убедена, че загиналата й в пожар сестра е жертва на убийство, а не на фатален инцидент.

Проблемът е, че няма никакви доказателства, нито пък знае кой би могъл да има мотив за убийството. Въпреки големите си колебания и факта, че е временно отстранена от работа, Еми започва собствено разследване.

Това, което открива, звучи направо невероятно. Само за няколко години на територията на САЩ при сходни обстоятелства са загинали още 52-ма души. И Еми е убедена, че не става дума за съвпадение. Всички я мислят за луда, но тя е сигурна, че по улиците броди сериен убиец.

Дали ще успее да го докаже? Можете да разберете ТУК.

"Втори меден месец"

Джон О’Хара е агент от ФБР, нает от милиардера Уорнър Бреслоу да направи частно разследване. Примамен от щедрото възнаграждение, Джон се съгласява да открие убиеца на сина на Бреслоу. Момчето е убито по време на медения си месец на Карибските острови, а баща му не вярва, че полицията е способна да разнищи случая.

Така че Джон се впуска в преследване на виновника и скоро е въвлечен в игра на котка и мишка с изобретателен сериен убиец. Това обаче не е единственият му проблем. Докато той преследва убиеца на младоженци, колежката му Сара Брубейкър има не по-малко сложна задача.

Тя също трябва да намери и спре сериен убиец. Някой, който бавно, но методично избива мъже с името Джон О’Хара. Има ли връзка между двата случая и кой ще бъде разплетен пръв – можете да разберете само ако прочете "Втори меден месец".

А най-прекият път към него е ТУК.

"Игра на криеница"

Всеки крие някаква тайна и всеки лъже за нещо. Това, което се крие в миналото на Нина Блум обаче, е повече от зловещо. Затова тя е готова на всичко, за да остави ужаса зад гърба си. И по всичко личи, че е успяла.

Нина е преуспяващ адвокат, живее в Ню Йорк и се радва на прекрасната си дъщеря. Преди осемнадесет години обаче животът й е изглеждал по съвсем различен начин. Безгрижието, на което се е радвала заедно със съпруга си в Кий Уест, е било брутално разбито и тя е трябвало да избяга и да смени самоличността си, за да оцелее.

Колкото и да й се иска да загърби миналото, Нина решава да се върне във Флорида и да се изправи срещу злото, от което е избягала. Каква е причината да изостави всичко, което е изградила, и да поеме такъв риск, можете да научите ТУК.

"4-ти юли"

Патерсън е известен и като автор на няколко много успешни поредици. Една от тях е "Женски клуб "Убийства", в която основният персонаж е инспектор Линдси Боксър.

"4-ти юли" е четвъртият роман от тази поредица, но дори да не сте чели предходните три, това съвсем няма да е фатално. Действието се развива в Сан Франциско и още в самото начало на книгата Линдси Боксър е изправена пред сериозни неприятности.

Боксър стреля при самозащита, докато преследва заподозрян, но престрелката излиза извън контрол и загиват невинни хора. Кариерата на Линдси е застрашена, а бъдещото й зависи изцяло от съдебните заседатели.

За да избяга от напрежението и медийния шум, Линдси се оттегля в дома на сестра си в живописно градче на брега океана. Скоро обаче се оказва въвлечена в разследването на серия зловещи убийства и ще й се наложи да води битка на два фронта.

Дали ще се справи със залавянето на убиеца и дали ще успее да спаси репутацията си – можете да разберете само ако прочетете целия роман, а най-прекият път към него е ТУК.

Сподели.