5 полезни свойства на неприлично сладката халва

Pinterest LinkedIn +

Само дозата разграничава отровата от лекарството – това с пълна сила е валидно, когато сте изправени пред изкусително сладката халва

Противно на всички твърдения, не всяко лакомство е вредно, а понякога е нужно просто да позволим на изкушението да ни завладее. И както знаем, „не тро̀ви отровата, а дозата“, което намира приложение и в отношението ни към хранителните продукти.

Тахан-халвата се слави със своята неприлична сладост, но дали това може да застраши фигурата ни, зависи единствено и само от количеството. Счита се, че произхожда от земите на древна Персия, а у нас масово разпространени са слънчогледовата и сусамовата тахан халва. Докато в Индия за база се използват плодове и мляко, в Русия и останалите бивши съветски страни, тя се произвежда предимно от слънчоглед. За Близкия изток и за Балканите е по-характерна вариацията от сусам.

Любителите на халвата я консумират не само заради изключителните й вкусови качества. Тя има своите безспорни полезни свойства:

  1. Повишава имунитета

Ако се борите с инфекциозни или вирусни заболявания, съпроводени от висока температура, изумителната сила на халвата може да подобри състоянието на организма ви. Тя благоприятства защитните функции на имунната система и така вие получавате още един коз срещу болестта.

  1. Снабдява с енергия и „вдига“ след изтощение

Обичате преходите в планината? Носете си халва в кутийка в раницата, за да хапнете от нея, когато усетите, че сте на прага на изтощителна умора. В трудни моменти уникалният десерт може да ви осигури нужната енергия и бързо да преодолеете предизвикателствата.

  1. Анемия и белодробни нарушения

Липсата на желязо или други причини, довели до анемия, могат успешно да бъдат балансирани, ако в менюто ви присъства халвата. Същото се отнася и при хронични белодробни проблеми. Богатата на полезни съставки и незаменими аминокиселини халва има ролята да възстанови тялото при подобни казуси.

  1. Здрави кръвоносни съдове

Халвата, която съдържа чувен – чийто екстракт от корените на растението се влага в нея, има в себе си от безценните флавоноиди. Те са мощни антиоксиданти и бранят капилярите, както и всички останали тъкани от въздействието на хистамините. Последните възникват при възпалителни процеси и алергични състояния.

Ползите за кръвоносните съдове са големи, а таханът от сусам е достоен конкурент на зехтина в това отношение.

  1. Депресия и безсъние

В слънчогледовата халва има наличие на витамини от групата В. Точно от тях имате потребност, когато ви налегне депресия или страдате от системно безсъние.

Калий, калций, магнезий, цинк, мед също се откриват в хапките от този шедьовър на сладкарството, което в допълнение може да облекчи дори мигренозните пристъпи.              

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.