5 книги за Нея за Свети Валентин

Pinterest LinkedIn +

Има дами, за които диамантите не са най-добрите приятели. Които биха предпочели хубава книга пред всяко бижу. Ако сте разпознали половинката си в това описание, предлагаме ви няколко интересни заглавия, с които бихте могли да я зарадвате.

"Осемлистната роза" на Ойдур Ава Олавсдотир

Ойдур Ава Олавсдотир е исландска писателка. Дори само този факт е достатъчен да събуди любопитството, защото, макар северните автори да са все по-често превеждани у нас, все още търде малко исландски творци са познати на родните читатели.

Освен това Олавсдотир е директор на музея на изкуството в Исландския университет и доцент в катедра "История на изкуството". "Осемлистната роза" обаче не е исторически роман, а една красива история, населена със симпатични персонажи и изпълнена с нежност и поезия.

Всичко започва с една мимолетна среща между Арнльот и Анна, които увлечени от страстта си прекарват една нощ заедно, сред розите в градината на неговата майка. После пътищата им се разделят. Той заминава за далечен манастир, за да посвети времето и уменията си на неговата изоставена розова градина. Със себе си носи няколко коренчета от рядката осемлистна rosa candida, която е отглеждал заедно с майка си.

Анна обаче отново се появява в живота му, за да го запознае с Флора Сол – дъщеричката, родена от  съвместната им нощ. Как този непредвиден резултат от импулсивната им постъпка ще промени живота им можете да научите ТУК.

"Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи" на Мери Ан Шафър и Ани Бароуз

Прекрасен, увличащ, сериозен и смешен, "Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи" е роман, който всеки четящ човек трябва да притежава. Един безкрайно различен поглед към исторически период, за който се пише много, книгата е изключителна не само, защото е създадена по интересен начин, но и заради прекрасната си атмосфера.

Романът е дело на Мери Ан Шафър - издател, редактор, библиотекар, изобщо човек, дълбоко свързан с литературата, която се престрашава да направи своя пръв и единствен литературен опит, след  пътуване до остров Гърнзи.

След дълго проучване тя започва да работи над романа, но се разболява от рак и моли племенницата си, детската писателка Ани Бароуз, да й помогне да довърши книгата. Действието в "Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи" се развива през 1946 година, когато Англия все още бавно и трудно се опитва да се възстанови от войната.

Писателката Джулиет Аштън трескаво търси сюжет за нов роман и когато получава писмо от член на Клуба на любителите на книги и пай от картофени обелки  решава да замине за остров Грънзи. А това, което открива там ще й даде повече материал за писане, отколкото е очаквала и ще промени изцяло погледа й към живота. Най-лесният начин да се сдобиете с романа е ТУК.

"Искрено ваш" на Кони Палмен

Кони Палмен е едно от най-значимите имена в съвременната холандска литература. Още първият й роман "Законите" постига огромен успех, при това не само в родната й страна. Преведен е на повечето европейски езици. А в Холандия е преиздаван повече от двадесет пъти.

Следващите й произведения се радват на не по-малък успех и челни места в класациите на бестселъри. "Искрено ваш" не прави изключение. В него Палмен разказва историята на очарователен мъж, закоравял прелъстител, невъзможен, непоносим, трогателен и вълнуващ, който един ден изненадващо изчезва.

Името му е Саломон Шварц и е журналист. След неговото изчезване четири доста различни една от друга дами разказват една след друга каква е била връзката им с него. Това са проститутката Лили, монахинята Моника, актрисата Юдит и психоаналитичката Сар де Врис и освен историята на отношенията си с Шварц, те разнищват темите за вината, за свободната любов, за отношенията с родителите и за вярата в Бог.

Всъщност персонажът на Саломон Шварц е вдъхновен от починалия приятел на писателката (на когото тя посвещава творбата си). "Искрено ваш" е роман, в който на фона на няколко любовни истории се разгръща психологическият образ на едно цяло поколение жени. Повече за него можете да научите ТУК.

"Това, което името ти крие" на Клара Санчес

В един малък град на испанското крайбрежие, сред комфорт и разкош, необезпокоявани от никого, живеят група бивши нацисти, уверени, че владеят тайния еликсир на вечната младост. Фредрик и Карин Кристенсен, от обкръжението на Хитлер, изглеждат като мили и добронамерени старци. И дори взимат под крилото си една объркана млада жена, която се опитва да избяга от миналото си.

Спокойствието им обаче е нарушено, когато се появява Хулиан, испански републиканец, оцелял от концлагера „Маутхаузен“, посветил остатъка от дните си на преследване и лов на някогашните злодеи. В "Това, което името ти крие" Клара Санчес не само майсторски изгражда напрежението, но преплита темите за паметта, за възмездието и изкуплението на вината.

Към всичко това се прибавя и една любовна история с неочаквана развръзка. Ако искате да разберете каква е тя, най-лесният начин да го направите е ТУК.

"Сватбено пътешествие" на Патрик Модиано

Патрик Модиано е Нобелов лауреат и едва ли има четящ човек, който да не чувал името му. Наричат го   "Марсел Пруст на нашето време". Романите му са преведени на 36 езика, а в творчеството му често срещаме темите за отсъствието, за изчезналите близки и надеждата да открие тяхната и своята идентичност.

Споменът за окупацията през Втората световна война също често се появява в творбите му. "Сватбено пътешествие" е роман за любовта и страданието. В един френски хотел една жена слага край на живота си. Новината за нейната смърт стига до човек, който някога я е обичал.

След като научва за самоубийството от пресата, той се впуска в разследване, за да установи причините за тази отчаяна постъпка. С ясния си, сдържан и толкова въздействащ стил, Мондиано изгражда един брилянтен роман, подреждайки парченца от миналото, за да изгради образа на героинята си и да разкаже за младостта й сред двусмисления декор на окупиран Париж и силата на любовта.

"Сватбено пътешествие" можете да намерите ТУК.

Сподели.