5 книги, с които да посрещнете Хелоуин подобаващо

Pinterest LinkedIn +

За всички, които обичат страховити и изпълнени с магия четива.

"Моята своенравна вещица" на Хайауин Орам

Хелоуин е за всички, но и на този празник най-много се забавляват децата. Костюмите, лакомствата и най-вече магията винаги са били най-притегателни именно за малчуганите, затова започваме с една поредица, пълна с вълшебства и забавления и изключително подходяща за малки читатели.

Какво по-хелуинско от една своенравна малка вещица. Нейното име е Хаги Аги. Най-верният й другар е котаракът Мърморан, а книжките от поредицата на Хайауин Орам са любими на децата по цял свят.

Хайауин Орам е писател и илюстратор, автор на повече от 90 детски книжки. Произведенията й са преведени в множество страни като Великобритания, Америка, Китай, Корея, Япония, Гърция, Каталония, Португалия, Русия, Словения, Словакия и, разбира се, у нас.

Колкото до своенравната Хаги Аги, можем да кажем, че тя е една наистина необикновена млада вещица, която се занимава не само с магия, а и с много други неща - танцува балет, готви и дори си прави собствен момичешки оркестър. Най-прекият път към пълната поредица с нейните приключения е ТУК

"Роуз и къщата на магьосника" на Холи Уеб

Обещахме ви магии и приключения, а в "Роуз и къщата на магьосника" ще откриете изобилие и от двете. Книжката е първа част от поредицата на английската писателка Холи Уеб. Романите й  са вдъхновени от детската ѝ страст към историческите четива и искреното ѝ желание котките да могат да говорят.

Главният герой в тях е Роуз, която само на десет години напуска сиропиталището, където е отраснала, за да постъпи на служба при знаменития алхимик господин Фонтейн. Не след дълго момиченцето става свидетел на чудати случки и вълшебства и разбира, че е попаднала в дома на велик магьосник.

Изненадите обаче тепърва започват. Самата Роуз, макар че никога преди да не е подозирала, се оказва необикновено дете, което също умее да прави магии и ще трябва да се научи да използва дарбата си, за да помага на другите.

Необикновените приключения на Роуз можете да намерите ТУК

"Полудив" на Сали Грийн

Спомняте ли си Натан? Ако сте чели "Полулош", няма как да сте го забравили. В случай че все още не сте - определено си заслужава. Защото каквото и да си мислите, че знаете за вещиците и магьосниците, книгите на Сали Грийн ще преобърнат представите ви.

И така, магьосниците са Бели и Черни. Всички освен Натан. Той е различен. Наполовина Черен, наполовина Бял. Въпросът е може ли някой да бъде полулош? А във втората част от хитовата трилогия на Сали Грийн феновете на поредицата ще открият дълго чакания отговор.

Коя страна ще избере Натан? Дали изобщо ще избере страна, или все пак има и трета възможност? И, разбира се, дали ще успее да спаси отвлечената си любима и дали ще се научи да контролира зловещата дарба, която е наследил от баща си, най-зловещия Черен магьосник на света?

Най-прекият път към "Полудив" е ТУК

"Герои" на Джо Абъркромби

Джо Абъркромби е от онези писатели, които спокойно можем да наредим до признати майстори на фентъзито като Дж. Р. Р. Мартин, Стивън Ериксън и Брандън Сандерсън. Неговите герои винаги са ярки, пълнокръвни и запомнящи се.

Това, което трябва да знаете, преди да посегнете към "Герои", е, че никой не е нито само страхливец, нито само герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата. Героите, на които е кръстен романът, не са хора. Те са огромни скални блокове, поставени като стражи на едно възвишение.

Територия, която се оказва желана от много хора. Като Дау Черния, Защитника на Севера, човек с репутация по-черна от тази на чумата, който иска Героите на всяка цена и не е склонен да отстъпи. Същото обаче иска и Бремър дан Горст, който не се интересува колко кръв ще трябва да пролее (дори да е неговата собствена), стига да си върне изгубената слава.

Това, което и двамата не очакват, е да се сблъскат с последния доблестен мъж на Севера. Кърнден Гушата знае, че ако удържи защитата на някакъв хълм, няма да си върне пропилените младини, но въпреки това ще постъпи така, както е редно.

Изходът от сблъсъка на тези трима необикновени герои можете да откриете ТУК

"Кървави книги" на Клайв Баркър

Обичате ли зловещи истории? Какъв по-добър повод от Хелоуин да си подарите няколко истински хорър шедьовъра. Клайв Баркър е безспорен майстор на истории, които карат косата ви да настръхне, а въображението му е неизчерпаемо. Поредицата "Кървави книги" превръща Баркър в истинска литературна сензация.

След като прочита "Кървави книги", Стивън Кинг казва: "Видях бъдещето на ужаса... и то се казва Клайв Баркър", а Куентин Тарантино нарича британския писател: "най-големия фантазьор на нашето време". Във всички разкази, включени в четирите издадени на български тома на "Кървави книги", присъстват и фентъзи елементи, а стилът е едновременно поетичен, метафоричен и сюрреалистичен.

Особено впечатляващо е умението на Баркър да разказва необикновени истории, използвайки съвсем обикновени персонажи, и да балансира майсторски между страшното, фантастичното и реалистичното. Естествено, редно е да ви предупредим, че след като прочетете "Кървави книги", известно време може да ви се иска да спите на запалена лампа. Но пък именно това ги прави идеалното четиво за този празник.

А най-лесният начин да се сдобиете с тях е ТУК

Сподели.