5 книги, които не бива да пропускате тази пролет

Pinterest LinkedIn +

Лошото време е идеално за четене, затова ви предлагаме да се възползвате максимално от дъжда и да отделите време за следващите 5 заглавия. Няма да съжалявате.

"Лунни мечтатели" на Седрик Вилани

Когато един гений напише книга за други четирима гениални мъже, тя определено заслужава внимание. Вероятно си мислите, че това е много смело определение, но имаме съвсем основателни причини да смятаме Седрик Вилани за необикновен ум.

Изявен учен в областта на математиката и теоретичната физика, Вилани е носител на медал "Фийлдс" – отличие, равностойно на Нобелова награда за математиците.

Книгата, за която ще ви разкажем сега, не е роман, но не е и единствената литературна творба на своя автор. Вилани е автор и на превърналия се в истинско събитие роман "Живата теорема", продал 30 000 тираж още през първите си седмици на пазара. Новото му предизвикателство към читателите е озаглавено "Лунни мечтатели".

В него ексцентричният Вилани обединява перото си с четката на художника Бодоен, за да разкаже историята на четирима изключителни мъже – двама физици, един математик и един военен. Вернер Хайзенберг – несигурният, Алън Тюринг – освободеният, Лео Силард – пътуващият пророк и Хю Даудинг – небесният рицар са били важни участници в едно надхвърлящо възможностите им приключение: Втората световна война.

"Лунни мечтатели" е поетична, необикновена книга, която проследява невероятните им съдби. А прекият път към нея е ТУК.

"Последният пазител на Елис Айлънд" на Гаел Жос

Гаел Жос е френска писателка, носител на няколко престижни литературни отличия и автор на няколко стихосбирки и романи. С "Последният пазител на Елис Айлънд" Жос печели Европейската награда за литература за 2015 година.

Действието на романа се развива в средата на ХХ век в Ню Йорк. Центърът на Елис Айлънд, задължителна спирка за всички идващи от Европа имигранти, скоро ще бъде закрит, а неговият дългогодишен директор Джон Мичъл се връща назад във времето, за да разкаже не само своята история, но и тази на мястото.

Романът е структуриран като дневник, а съдбата на героите му отразява тази на милионите мъже и жени, които в името на едно по-добро бъдеще са напуснали родните си страни. Само че вместо американска мечта ги посреща един студен, суров остров и не всички ще продължат напред.

Чистилище или нов шанс, място на сълзи и надежди, на метри от мечтания американски бряг, Елис Айлънд, преобръща живота не само на имигрантите, но и на Джон. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Единайсетият час" на Джеймс Патерсън

Едва ли има фен на криминалните романи, който да не е чел поне един от брилянтните трилъри на Джеймс Патерсън. Продуктивен, изобретателен, винаги успяващ да завладее бестселър класациите, Патерсън влиза Книгата за рекордите на Гинес и като първия писател, продал над 1 милион електронни книги.

И няма нужда да споменаваме, че тиражите на хартиените издания на романите му винаги са огромни. Това, което вероятно не знаете обаче, е, че Патерсън често работи в съавторство с други писатели.

"Единайсетият час" е единайсетата книга от поредицата за Женския детективски клуб. Името на клуба е достатъчно красноречиво, неговите членки са четири дами, свързани не само от приятелството си, но и от факта, че заедно могат да разплетат всеки криминален случай.

А този път уменията им ще бъдат изправени пред сериозно предизвикателство. Когато Линдси Боксър е повикана за поредния си случай, тя дори не подозира, че ще попадне на най-невероятното местопрестъпление, което е виждала някога. В градината на известен актьор полицията открива две отрязани глави.

И те съвсем не са единствената изненада, която ще открият там. Какво още ще изровят Линдси и приятелките ù, можете да научите ТУК.

"Макара със син конец" на Ан Тайлър

Авторка на прекрасния, удостоен с "Пулицър" роман "Уроци по дишане" Ан Тайлър беспорно е едно от най-значимите имена в съвременната американска литература. Едновременно с това за самата нея се знае много малко, защото тя упорито отказва да дава интервюта или да участва в мащабни рекламни кампании за книгите си.

Въпреки това романите ù говорят сами за себе си. "Макара със син конец" е историята на Аби Уитшенк. Тя обича да разказва историята за това как се е влюбила в съпруга си Ред, като всеки път започва с едно и също изречение: "Беше прекрасен прохладен следобед…".

Само че и тази история, като повечето семейни истории, разкрива само част от истината. Зад любовта и семейните анекдоти, зад закачките и приятелството или може би заедно с тях между Аби, Ред и четирите им деца има и ревност, разочарование и внимателно пазени тайни.

Дълбок и откровен, "Макара със син конец" е роман колкото за едно конкретно семейство, толкова и за всички останали. А най-прекият път към него е ТУК.

"Съучастие" на Иън Банкс

Определян като най-скандалния и провокативен роман на Иън Банкс, "Съучастие" е нестандартен криминален психотрилър. Вилнеещ сериен убиец убива само престъпници. Ще кажете, че това е справедливо, но той е особено жесток.

Освен това избира жертвите си, като използва разобличаващите статии на журналиста Камерън Коли. Като по този начин автоматично го превръща в главен заподозрян. Всъщност Камерън дори изглежда виновен, защото няма алиби за часовете на убийствата.

Дали той е убиецът? Или някой иска всички да мислят така? Къде е границата между жестокост и справедливост? Имаме ли право да наказваме онези, които го заслужават, а се измъкват от закона? Колко симпатичен може да ви стане един убиец, преди сериозно да се притесните за себе си? Защото този роман ще ви позволи да погледнете света през неговите очи. Буквално.

Ако смятате, че сте готови за подобно предизвикателство, можете да намерите "Съучастие" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.