5 изкушаващи зимни четива

Pinterest LinkedIn +

Защо точно зимни? Ами просто защото лятото не е сезон на дебелите книгите или на сериозните четива. Освен това любителите на зимните спортове може и да имат планове за снежните уикенди, но останалите предпочитат да ги прекарат на дивана с чаша чай и хубава книга.

"Зад кулисите на музея" на Кейт Аткинсън

Кейт Аткинсън е родена в Ню Йорк, но живее в Единбург. Постига огромен успех с дебютния си роман "Зад кулисите на музея" и се превръща в абсолютна любимка на литературната критика. Книгата печели награда Уитбред, но съвсем не остава единствената впечатляваща творба на своята авторка.

"Зад кулисите на музея" е една семейна история. Тя започва със зачатието на малката Руби Ленъкс, разказано от самата нея. Всъщност Руби разказва цялата история на своето семейство по един едновременно чист и по детски безмилостен начин.

На фона на двете световни войни и следвоенния период историята на Руби е пълна с трагични събития и чудати роднини, описани с детска безпристрастност и коравосърдечност, но и с хумор и солидна доза сарказъм. 

Руби постига неповторим трагикомизъм и предизвиква искрен смях, макар и понякога през сълзи, представяйки ни баща си Джордж – непоправим женкар, майка си Бънти – безкрайно раздразнителна и вечно недоволна от живота, както и двете си емоционално нестабилни сестри. Едно странно семейство, чийто живот е изпълнен с тайни, трагични инциденти и странни реакции.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Зад кулисите на музея" ТУК.

"Свобода" на Джонатан Франзен

"Свобода" е мащабна книга. Книга, която изисква да й се посвети време и внимание и която трудно бихте могли да четете, докато пътувате в метрото. Това обаче изобщо не значи, че трябва да я подминавате.

Критиците сравняват романа с "Война и мир", а автора му Джонатан Франзен – с Толстой. В "Свобода" Франзен прави прецизна дисекция на американското общество и неговите големи провали през първото десетилетие на 21-ви век. От икономическия и нравствен упадък, през замърсяването на природата и войната в Ирак, до пренаселването и поставянето под въпрос на бъдещето на планетата.

Теми, колкото тежки, толкова и важни. "Свобода" е историята на Уолтър и Пати Бърглънд – едно типично семейство от средните западни щати. Чрез тях Джонатан Франзен рисува трагикомична, но и реалистична картина на днешния живот, на променящите се идеали и на "битката" между личната свобода и отговорността към другите.

Можете да намерите "Свобода" ТУК.

"Прокоба" на Камила Лекберг

Едно от най-хубавите неща в романите на Камила Лекберг е, че не е нужно да ги четете подред. Не е лошо да започнете поредицата от начало, но дори да не го направите, няма ви отнеме много време да се ориентирате, защото Лекберг е майстор не само на криминалните интриги, но и на умелото поднасяне на предистория.

"Прокоба" е роман от поредицата за полицейския инспектор Патрик Хедстрьом и писателката Ерика Фалк. Една пътна катастрофа събужда подозренията на Патрик, който има всички основания да смята, че се е натъкнал на следите на сериен убиец.

Едновременно с това в Танумсхеде започват снимки на реалити предаване, а една от участничките е брутално убита. Това жестоко престъпление поставя Патрик пред сериозно професионално предизвикателство – да води две паралелни разследвания. А и сватбата му с Ерика наближава.

Най-прекият път към "Прокоба" е ТУК.

"Загадката на улица "Блан Манто" на Жан-Франсоа Паро

Жан-Франсоа Паро е един от онези писатели, които са се занимавали с много други неща, преди да се насочат към литературата. Той е дипломиран специалист по френска литература, история и етнология, както и по техники за мумифициране на египетските мумии. След като получава тези квалификации, се отдава на дипломатическа кариера.

Затова съвсем не е изненадващо, че се насочва към жанра на историческото криминале. Дипломатическата му кариера го довежда в България и докато заема пост в София, той замисля поредицата си криминални романи с главен герой Никола льо Флок. Романите му са преведени на много езици, а през 2012 година по тях е заснет и телевизионен сериал.

"Загадката на улица "Блан Манто" поставя началото на поредицата и ни отвежда в Париж през 1761 година, където младият Никола льо Флок е натоварен да разследва мистериозното изчезване на комисаря Ларден. Все още неопитен, Никола ще се сблъска с мрачни тайни и жестоки заговори, водещи до самия крал и до неговата фаворитка Мадам дьо Помпадур.

Персонажите са необичайни, а като любопитен детайл авторът подробно описва не само разследването, но и ястията, консумирани от Никола и приятелите му, запознавайки ни с вкуса на парижките гастрономи преди три века. "Загадката на улица "Блан Манто" е наистина майсторски изпипано историческо криминале, а най-прекият път към него е ТУК.

"Погребението на Кастро" на Висенте Ботин

"Погребението на Кастро" е книга, определяна като най-шокиращото свидетелство за режима на Кастро. Въпреки че заглавието може да ви подведе, в нея няма да откриете художествен текст, а едно уникално журналистическо свидетелство за абсурдите на Кубинската революция.

Висенте Ботин е испански писател и журналист, занимаващ се най-вече с теми, свързани с Латинска Америка. От началото на седемдесетте години той пътува по цял свят, а от 2005 до 2008 година е кореспондент в Куба и живее в Хавана. По време на престоя си там той не само отразява актуалното състояние на кубинското общество, но и пише по-голямата част от "Погребението на Кастро".

Ботин описва как Раул Кастро сменя брат си Фидел и предлага промени в управлението на държавата, които авторът описва като: "гримиране на трупа на Революцията, усъвършенстване на нещо, което половин век не бе проработило, промяна на всичко, за да си остане всичко както преди."

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Погребението на Кастро" ТУК.

Сподели.