5 изкушаващи четива за вашата лятна ваканция

Pinterest LinkedIn +

Какво по-хубаво от дълга почивка и добра книга? Ако все още не сте решили какво ще четете, докато се излежавате на плажа или се любувате на спокойствието в някой планински курорт, предлагаме ви пет страхотни заглавия, с повече от изкушаващи летни цени.

"Ако можеше да ме видиш сега" на Сесилия Ахърн

Сесилия Ахърн е една от онези дами, които ни накараха да погледнем различно на чиклит жанра. Няма как да й отречем умението да разказва романтични истории със стил и чувство за хумор. Освен това ирландската писателка пише първия си роман, когато е само на 21 години.

Още по-впечатляващ е фактът, че той се превръща в истински бестселър. Става дума за прекрасния "P.S. Обичам те", чиято екранизация също постигна огромен успех. Сигурни сме, че дори да не сте попадали на книгата, сте гледали едноименния филм с Хилъри Суонк и Джерард Бътлър.

Така че ако свързвате почивката с разведряващо, забавно и романтично четиво, предлагаме ви да заложите на "Ако можеше да ме видиш сега". Третият роман на Сесилия Ахърн е очарователна история, чието действие се развива в Ирландия, в малък град в графство Корк.

Там се срещаме с Елизабет Игън - модерна млада жена в нетипична ситуация. Тя има собствен бизнес и отглежда малкия Люк, който е син на сестра й. Тъй като майката на момчето непрекъснато обърква живота на Елизабет и Люк, двамата отчаяно се нуждаят от промяна.

И мечтата им се сбъдва, когато се появява Айвън. Спонтанен и жаден за приключения, той променя не само ежедневието на Елизабет, но и самата нея.

Най-лесният начин да се сдобиете с "Ако можеше да ме видиш сега" е ТУК.

"Героите умират" на Матю Удринг Стоувър

Истинско изкушение за феновете на фентъзи жанра, "Героите умират" е необикновена книга. Нейният автор, американският писател Матю Удринг Стоувър, казва, обръщайки се към читателите си: "Държите в ръцете си причината, поради която станах писател. Тази книга е звездата, около която гравитира моята кариера. Всичко останало, което трябва да знаете, ще го намерите вътре."

В "Героите умират" започва историята на Каин, известен още като Хари Майкълсън, който живее между два свята. В Отвъдие – свят на магия, героични сражения и приказни същества, той е Каин, Острието на Тишал, страховит убиец, безмилостен и неуловим, най-добрият в занаята.

В родният си свят - Земята (в бъдещето) той е Хари Майкълсън, суперзвезда, чиито приключения в Отвъдие съпреживяват милиони зрители, свързани с него чрез виртуален интерфейс. Извън помещенията на Студията (корпорацията, която продава приключенията му по света) той е по средата в йерархията на едно жестоко кастово общество.

Колкото и да се опитва да забрави, че в един далечен свят избива хора за забавление на богатите лентяи от собствената си планета, това съвсем не е лесно. Още по-лошо става, когато съпругата му изчезва загадъчно, защото за да я спаси, Каин трябва да се впусне в една смъртоносна игра и да победи коварните властелини и на двата свята.

За да разберете дали ще успее, вижте "Героите умират" ТУК.

"Изгубени в мола" на Чавдар Шинов

Ако сте замислили динамична почивка и нямате време за дебели романи или просто обичате да четете български автори, предлагаме ви да заложите на сборника с разкази "Изгубени в мола". Неговият автор, писателят Чавдар Шинов, има зад гърба си повече трийсет книги, пиеси и сценарии.

Именно той е сценаристът на някои от най-обичаните български филми като "Да обичаш на инат", "Петък вечер" и "Маневри на петия етаж", така че едва ли е нужно да ви убеждаваме, че умее да разказва истории. Особеното очарование на "Изгубени в мола" се крие колкото в самите сюжети, толкова и във факта, че всички те се развиват в София.

В тях ще откриете смешни, трогателни и драматични истории, развиващи се на фона на столицата такава, каквато е била в детството на писателя, и такава, каквато е днес.

"Изгубени в мола" можете да намерите ТУК.

"Да убиеш бащата" на Амели Нотомб

Провокативна и ярка, както винаги, в "Да убиеш бащата" Амели Нотомб  е решила да запознае читателите си с една необикновена история и едно особено понятие. Понятието е "съвършеният блъф".

Самата писателка го определя така: "Съвършеният блъф е нещо като фокус. Вървим заедно с читателя, проследяваме някаква история, изпитваме някакви чувства и после, съвсем накрая, става ясно, че сме вървели в погрешната посока, защото всъщност се е разказвало за нещо съвсем друго. А всичко е станало пред очите ни, нищо не е било скрито, било си е там, просто не сме го видели."

Историята, в която трябва да внимавате, за да не пропуснете нещо, е тази на младия Джо Уип. Неговата единствена страст са фокусите и когато един ден майка му го моли да напусне дома й, Джо се пренася в мотел, където среща великия илюзионист Норман Терънс и спътницата му Кристина.

Странният любовен триъгълник, в които се оказва замесен, наред с факта, че никога не е познавал баща си, се превръщат в причина Джо да развие късен Едипов комплекс.

Какви ще са последиците - можете да научите ТУК.

"Стокхолмската октава" на Карън Енгелман

За любителите на добре изградения съспенс и историческите сюжети понякога е доста трудно да открият подходящо четиво. Именно това е причината появата на роман, съчетаващ двете неща, да е истинско събитие.

Още повече когато, както е в случая със "Стокхолмската октава" на Карън Енгелман, става дума за дебютен роман. Американската писателка е родена в Айова, но прекарва няколко години от живота си в Швеция.

Действието в "Стокхолмската октава" се развива през 1789 година именно в тази скандинавска страна. По онова време вятърът на Френската революция вилнее над цяла Европа, а политическите интриги съпътстват и управлението на шведския крал Густав III.

Карън Енгелман умело ни пренася в един пъстроцветен свят на заговори и магии, окултизъм, масонство, мистериозни предсказания и романтика.

Най-лесният начин да се потопите в него е ТУК.

Сподели.