5 български книги, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви да започнете с някое от следващите 5 заглавия.

"Близки срещи със смесени чувства" на Мария Касимова-Моасе

Близки срещиМария Касимова-Моасе е журналист с дългогодишен опит, а "Близки срещи със смесени чувства" е първата ù книга, която трудно би могла да бъде определена жанрово.

Опит за излизане от журналистическата анонимност, "Близки срещи със смесени чувства" не е нито роман, нито документалистика, нито автобиография. Книгата обединява различни текстове, писани повече от десетилетие и публикувани в различни медии.

Свързват ги историите на тяхното създаване или такива, които разказват за последиците от тях. Дълбоко лични моменти, които ни позволяват да погледнем зад редовете на статиите. Да се замислим не само за личността на техния автор, но и за емоциите и отдадеността, съпътстващи тяхното създаване.

За трудностите и предизвикателствата на журналистическата професия, за личните успехи и провали, за  убедеността, че трябва да се бориш за своята "възможност за щастие" − "Близки срещи със смесени чувства" е книга за всичко това, за публичното и невидимото. Най-прекият път към нея е ТУК.

"Дзифт" на Владислав Тодоров

ДзифтСигурни сме, че сте гледали изключително успешната едноименна екранизация по романа на Владислав Тодоров "Дзифт". Романът обаче притежава собствен чар. Мрачна пародия, която пренася читателя в началото на 60-те години на миналия век.

Лев Желязков, по прякор Молеца, е осъден за убийство, което не е извършил, и влиза в затвора преди Царство България да се превърне в Народна република. Съвършено новата социалистическа реалност не го посреща ласкаво. 

Изкушаваща разходка в смутни времена, спазваща всички закони на черния роман, "Дзифт" е от онези истории, които разказват за миналото, за да ни накарат да се замислим за настоящето. Бясно преследване, надпревара с времето, фатална любов и всенародна идиотия се завихрят в смешно-тъжен водовъртеж от събития. И няма да има щастлив край.

Можете да намерите "Дзифт" ТУК.

"Партиен дом" на Георги Тенев

Партиен дом"Партиен дом" на Георги Тенев предлага още един любопитен поглед към близкото минало, отличен с наградата на фондация ВИК за роман на годината. В сюжета се преплитат любовна история, пародия и трилър на фона на късния соц, на разкази за изчезващи милиони, за партиен елит и за неравенство. А дълбоко скритите тайни се превръщат в натрапчиви спомени, които продължават да измъчват главния герой дълго след като е напуснал страната.

Макар че живее в Германия, той не е способен да избяга от собствената си съвест, независимо до какви средства прибягва. През неговите очи Георги Тенев рисува едно минало, чиято сянка все още тежи върху всички. 

От партийните митове, през носталгията по безвъзвратно загубената детска невинност до безкрайния преход − "Партиен дом" засяга болезнени теми, които по един или друг начин продължават да ни вълнуват вече няколко десетилетия.

Най-лесният начин да се сдобиете с електронното издание на книгата е ТУК.

"Бяло сладко" на Димитър Шумналиев

Бяло сладкоДимитър Шумналиев е известен не само с романите и разказите си, но и с дългогодишната си работа като преводач и журналист. Носител е на няколко литературни награди. "Бяло сладко" е роман, в който умело са преплетени няколко сюжетни нишки, всички свързани с философско-религиозното учение на Дънов и Бялото братство.

Една млада жена, отраснала в сиропиталище, получава странно писмо, което обещава да разкрие тайната на произхода ù. Докато расте в очакване това да се случи, момичето завършва гимназия във Варна и е най-добрата стенографка във випуска.

По същото време Петър Дънов е въдворен в хотел "Лондон" в града и има нужда от човек, който да записва мислите му. Какво можем да научим за Дънов от архива на личната му стенографка? Имал ли е дъщеря, или това са просто измислици?

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"С череша се задави косът" на Людмил Тодоров

С череша се задави косътЕдновременно трогателен и забавен, романът на Людмил Тодоров "С череша се задави косът" ни среща с брат и сестра с необичайно силна връзка, макар да са безкрайно различни като характери. Емоционална и чувствителна, София е възмутена от появата на малкия си брат, който ù "отнема" вниманието на родители им.

Дотолкова, че дори замисля коварен план да се отърве от него, като го простуди. Опит, завършил с мокро бебе и без фатални последици, но променил София завинаги. След първоначалното недоволство тя се привързва силно към малкия си брат.

Въпреки разликата във възрастта, а може би тъкмо заради нея, двамата си помагат в преминаването през ученическите любови, професионалните лутания и всички други малки и големи предизвикателства на живота.

Най-прекият път към "С череша се задави косът" е ТУК.

Сподели.