3D печат прави революция в медицината чрез присаждане на кожа

Pinterest LinkedIn +

Технологията за 3D отпечатване направи революция в производството, но може да е от още по-голяма полза в медицината. Изследователи от Института по регенеративна медицина Wake Forest (WFIRM) са разработили нов биопринтер, който да помага при големи рани, за които може да е необходимо присаждане на кожа, като отпечатва двоен слой от кожата на пациента директно върху раната.

През последните години се разработва технологията за 3D печат на кожа. През 2014 г. бе представен прототип на машина, която може да отпечатва големи парчета човешка кожа. Те могат да бъдат точно изрязани и присадени на пациент. Развитието на технологията доведе до създаването на по-точни машини и дори на ръчно устройство, което работи подобно на стойка за скоч, но с кожа.

Новата машина е много по-голяма от преносимото устройство, но е сравнително мобилна в болнична обстановка. Снабден с колела, принтерът може да бъде поставен до леглото, като пациентът ляга под накрайника, печатащ кожа директно върху раната.

Подобно на други устройства, новият принтер използва съставено от клетки на пациента "мастило", поради което рискът от отхвърляне е минимален. Процесът започва с вземането на малка биопсия от здравата кожа на пациента, от която биват изолирани два вида кожни клетки. Единият са фибробласти (клетките които спомагат за изграждане на структурата за заздравяване на раните), а другият – кератиноцити, които са основните клетки, съставляващи най-външния слой на кожата.

Клетките от пробата се размножават в лабораторна среда и се смесват с хидрогел, за да се образува мастилото за биопринтера. За разлика от предишни биопринтери, които само полагат нова кожа върху нараняването, новата машина използва 3D лазерен скенер, за да изгради топологично изображение на раната. След което, използвайки това изображение, биопринтерът запълва местата с най-дълбоки наранявания с фибробластите преди да положи горния слой от кератиноцитите.

Чрез използваната техника се изгражда структура, близка до естествената структура на кожните клетки, което позволява по-бързото заздравяване на нараняването. Екипът установява при работа с мишки, че новата кожа започва да се образува от центъра на раната навън към краищата ù. Оказва се, че техниката е успешна само когато мастилото съдържа клетки от пациента, в други случаи тъканта бива отхвърлена от тялото.

"Ако се използват клетки от пациента, те активно допринасят за заздравяването на нараняванията, превръщайки се в жива тъкан, правеща процеса на заздравяване много по-бърз", казва Джеймс Ю (James Yoo), съавтор на изследването. "Докато има други видове продукти за лечение на рани, които помагат и за затварянето им, но всъщност не допринасят пряко за създаването на кожа". Изследователите казват, че следва провеждането на клинични изпитания с хора.

Новото устройство може да помага при лечението на пострадали с изгаряния, пациенти с диабетни язви и други големи рани, при които има проблеми с цялостното излекуване.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.