3D мапинг ще съживи паметника на Бузлуджа по време на фестивала "Open Buzludzha 2022"

Pinterest LinkedIn +

Фасадата на паметника на Бузлуджа ще бъде осветена за пръв път със статична 3D мапинг проекция по време на фестивала "Open Buzludzha 2022". Той ще се проведе на 19, 20 и 21 август. В събитието ще се включат над 70 музиканти, които ще се качат на три сцени.

Основната сцена на събитието ще е разположена в подножието на монумента на горската поляна при хижа "Бузлуджа". На нея ще се изявят 20 изпълнители, сред които Керана и "Космонавтите", "Уикеда", P.I.F, Cool Den, "Спални места". В неделя на същата сцена джаз спектакъл ще изнесат музиканти от Държавна опера Стара Загора.

На втора сцена в гората - "Forest Stage" - ще звучи музика в стил drum&bass, изпълнявана от 20 диджеи. За пръв път ще бъде организирана сцена и пред самия монумент - "Monument Stage", която ще събере още 21 артисти, организирани от Благовест Пешев, Fey. Те ще забавляват публиката с DJ сетове в богата палитра от стилове - deep tech, tech house, techno, breakbeat и electro.

Кулисите на тази сцена ще бъде самият паметник "Бузлуджа", чиято фасада ще бъде осветена със статична 3D мапинг проекция. За нея артистите от MP-STUDIO създават светлинни творби, вдъхновени от средата и каузата на събитието.

Освен музика и светлинни прожекции нощем фестивалът ще предлага и богата дневната програма, в която ще има лекции и работилници, планински походи, туристически разходки, състезания по бягане и ориентиране, treasure hunt и много други забавни и любопитни дейности.

Една от тях е пърформансът "Нонумент", който представлява радиобалет под формата на пиеса за слушане. Воден от специално записан аудиофайл, всеки може да преживее архитектурата и мястото по нестандартен и вълнуващ начин. Представлението е носител на национална награда ИКАР 2020 на САБ в категория "Съвременен танц и пърформанс", а негови автори са Стефан А. Щерев и "Лигна" - Германия.

Фестивалът се организира от фондация "Проект Бузлуджа", община Казанлък, Bar Dak и от домакина НПМ "Шипка-Бузлуджа" под мотото "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа." Актуалната кауза, която събитието подкрепя, е обезопасяването на паметника Бузлуджа и отварянето му за посетители.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.