"Coldplay" и BTS избраха паметника на Бузлуджа за декор на съвместния си клип "My Universe". Вижте го!

Pinterest LinkedIn +

Отричан като комунистически символ и защитаван като културно наследство, паметникът на връх Бузлуджа в Стара планина продължава да привлича артисти от цял свят.

Най-новото видео с "негово участие" идва от световноизвестните групи "Coldplay" и BTS, които избраха популярната "чиния" на Балкана за фон на клипа към съвместната си песен "My Universe". Футуристичното видео пренася зрителите в една зловеща дистопия - космическо бъдеще, в което музиката е забранена. 

На новия клип обърна внимание и инициативата "Проект Бузлуджа" ("Buzludzha project"). "Надяваме се, че в бъдеще ще бъде възможно световните музикални клипове да подпомагат опазването на паметника, когато използват визията му" - написаха в страницата на проекта и напомниха за кампанията си "Осинови мозайка", чрез която всеки може да помогне за реставрацията на мозайките.


Припомняме, че само преди няколко месеца Рита Ора снима клипа към песента си "Bang" именно на Бузлуджа. Останките от емблематичния социалистически паметник се оказаха вдъхновяващи и за френската група CRCV, която също засне видео към песента си "Bad case" на изоставената "чиния" навръх планината. Местността е предпочетена като снимачна площадка и за различни кино продукции като "Механикът: Възкресение" ("Mechanic: Resurrection") и екранизацията по романа на Милен Русков "Възкресение".

Преди време популярният развлекателен сайт BoredPanda нареди паметника на Бузлуджа сред най-зловещите сгради в света. В тази необичайна класация българската забележителност зае трето място и се нареди до архитектурни произведения като Националната библиотека на Беларус, Форт Алекзандър в Русия и френската катедрала Клермонт-Феранд. От друга страна обаче същият български паметник беше обявен и за едно от най-красивите изоставени места в света от BuzzFeed.

Сподели.