Започва благотворителен фестивал за опазване на паметника на Бузлуджа

Pinterest LinkedIn +

Днес, 23 юли, започва благотворителният фестивал "Open Buzludzha fest". "Музика за мозайка” е мотото на събитието, организирано с цел опазване на изкуството в паметника Бузлуджа. Преди няколко дни "Специализираният експертния съвет за опазване на недвижимите културни ценности" даде на уникалната постройка на митичния старопланински връх статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Фондация "Проект Бузлуджа", световни експерти, музиканти, социално ангажирани организации и доброволци се обединяват за две тематични събития, посветени на каузата. Организаторите обещават да зарадват феновете на забавленията на открито с музика, изкуство, две сцени, игри и много забавления. На 23, 24 и 25 юли на поляната пред паметника в подкрепа на българското културно наследство ще пеят Стефан Вълдобрев, Уикеда, Иван Шопов, Мила Роберт и десетки други музиканти. 

В организацията на събитието се включват доброволци от цялата страна, а сред участниците има и благотворителни организации, които ще представят каузите си от сцената на фестивала. От град Казанлък до фестивалната поляна ще бъде организиране автобусна линия по време на събитието, а за любителите на природата е предвиден и палатков лагер.

Средствата от събитието ще бъдат използвани за паметника Бузлуджа, като конкретната цел е набирането на 64 000 лв. за опазване на мозайките. 

Непосредствено преди събитието, на 22 и 23 юли, в гр. Казанлък е организирана международната конференция: "В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти". Организатори на събитието са Националните комитетни на ИКОМОС в България и в Германия. Домакин е Община Казанлък. На събитието ще бъдат обявени актуалните резултати от проектите за паметника Бузлуджа: „План за опазване и управление“ и „Аварийно стабилизиране на мозайки“, проведени от 2019 до 2021 г. Конференцията ще представи иновативни и интегративни подходи, служейки за платформа за обмен на международен професионален опит. В нея ще се включат над 30 експерти от 8 държави. Конференцията ще бъде излъчена и онлайн през фейсбук и ютюб страниците на "Проект Бузлуджа". 

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.