Отличеният с „Икар“ „Нонумент 1.0“ се завръща на Бузлуджа

Pinterest LinkedIn +

Интерактивният пърформанс ще се проведе в три поредни дни с общо пет представления

Отличеният с „Икар“ пърформанс „Нонумент 1.0“ се завръща на Бузлуджа, където дебютира през 2019 година. Интерактивното представление се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации '22“. И този път то ще завихри публиката в едно необикновено преживяване, което показва противоречивия (не)паметник от неочакван и вълнуващ ъгъл, като пресечна точка на събития от миналото и реалността на настоящето.

„Нонумент 1.0“ е създаден под формата на пиеса за слушане, която се „изиграва“ от публиката по време на разходка около бившия дом на Българската комунистическа партия. Участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на паметника и получават инструкции за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

Графити артисти, авантюристи, пътешественици и любопитни нахлуват през всеки възможен процеп на този надупчен „параклис“ на измисленото бъдеще. Кацнал като забравена от друга галактика летяща чиния на този връх, Нонументът пита – какво значение ще му сложим? Или колко динамит ще му поставим…“ Така авторите – актьорът, продуцент и ТВ водещ Стрфан А. Щерев, композиторът Емилиян Гацов-Елби и немският арт колектив ЛИГНА – загатват какво може да очакват ценителите на съвременното изкуство, които ще се присъединят към публиката.

Отличеният с „Икар“ пърформанс Нонумент 1.0, част от фестивала Open Buzludzha 2023, е със свободен вход за всички участници и ще се проведе на 11 август от 12:00 и 19:30 ч., на 12 август от 12:00 ч. и на 13 август от 11:00 и 14:00 часа. За желаещите да участват е необходимо да разполагат със смартфон и слушалки, както и да се явят 20 минути преди обявените часове на паркинга под паметника. Повече информация: https://m.facebook.com/events/1756688354846843

Представлението е част от проекта M.A.P.S. и проект „ПаметНО” и се реализира в партньорство между Музея на хумора и сатирата, Асоциация "Информбюро", MoTA (Словения), WHMEDIA (Австрия), Tačka komunikacije (Сърбия), Centre for Central European Architecture (Чехия), ArtOS Foundation (Кипър) с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, и със съдействието на Областна управа Стара Загора.

Творчески екип
Автори и концепция: Стефан А. Щерев и ЛИГНА-Германия (Оле Фрам, Торстен Михаелсен, Михаел Хюнерс)
Текст: Оле Фрам (ЛИГНА)
Музика: Емилиян Гацов-Елби
Организатор продукция: Албена Тагарева
С гласовете на: Ирмена Чичикова, Биляна Петринска, Сава Драгунчев, Александър Митрев и специалното участие на Илка Зафирова

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.