3 страхотни книги, които да скриете под елхата

Pinterest LinkedIn +

Да подариш книга винаги е приятно точно колкото и да получиш книга като подарък. Най-вече, защото означава, че си вложил мисъл и емоция в избора или че някой се е постарал да избере книга тъкмо за теб, защото те познава, защото иска да те зарадва или защото иска да сподели онова, което харесва с теб. Ако все още не сте избрали подаръци за всички, които обичате, заслужава си да разгледате нашите 3 предложения.

"Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче" на Раймондо Варсано

Раймондо Варсано е български писател, превеждан е на английски, руски, френски и чешки език. Разказите му са публикувани в редица български и световни издания, но ние искаме да ви разкажем за книгите му за деца. Защото, наред с другите му изключително креативни и интересни проекти, той е автор и на няколко книжки, насочени към най-малките читатели. Най-новата е озаглавена "Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче" и освен с любопитен сюжет, впечатлява с лек и приятен стил и великолепни илюстрации. Техен автор е художничката Петя Радивчева (Пиетра).

И така, бялото бръмбарче Пиляпа много, ама много иска да си намери приятел. Това е голямата му мечта. А и нали знаете, който търси... намира. Затова Пиляпа се спуска в търсене, което ще го срещне с много причудливи и симпатични герои по пътя му: Паяк-Як, Бухал-Чухал, Нищо-Нещо и Лисица-Умница. Те вероятно ще ви напомнят за хора, каквито и вие сте срещали и познавате. Освен това ще ви разсмеят искрено и именно това е едно от най-хубавите неща в историята на бръмбарчето Пиляпа: разсмива искрено и най-малките, и най-големите читатели.

Ако вече сте се сетили кого може да зарадвате като скриете "Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче" под елхата, най-лесният начин да го направите е ТУК.

"Чуй песента на вятъра" на Харуки Мураками

Вероятно най-превежданият и популярен японски автор – Харуки Мураками – е любимец на няколко поколения читатели, а "Кафка на плажа" е книга, която винаги ще четем и препрочитаме с удоволствие. И тъй като сме убедени, че стойностната литература трябва да се споделя, горещо ви препоръчваме да зарадвате някого с "Чуй песента на вятъра".

Томчето обединява две новели на Мураками – едноименната "Чуй песента на вятъра" и "Пинбол", които не само поставят началото на поредицата за Плъха, но и на цялото творчество на писателя. През 1978 година младият Мураками, който по това време е собственик на джаз бар в Токио, започва да пише. Първо на ръка, впоследствие – на пишеща машина.

Двете новели проследяват съзряването на двама млади мъже – анонимния разказвач и неговия приятел Плъха. Тяхната история е разказ за самотата, но и за всичко, което вълнува Мураками и в по-късните му творби – сюрреалистичното, маниакалното, ярките контрасти. Още в тези две първи произведения се усеща стилът, който впоследствие става толкова характерен за писателя.

Най-прекият път към "Чуй песента на вятъра" е ТУК.

"Годишнина от завършването" на Ламия Бегагич

"Годишнина от завършването" е първият сборник с разкази на писателката Ламия Бегагич. Когато излиза за първи път през 2005 година, е издаден едновременно в Белград и в Сараево и веднага е преведен на словенски език. Въпреки че е автор на многостранни и разнообразни произведения, Бегагич впечатлява именно с кратките си разкази.

Сборникът проследава историите на някогашни съученици, все още млади хора, чийто живот обаче е завинаги белязан от войната. Без гръмки фрази, без патетика, деликатно, пестеливо и сдържано, през ежедневието им и чисто човешките им взаимоотношения са представени и най-съкровените мисли на персонажите, и най-големите им страхове, и времето, в което живеят.

В "Годишнина от завършването" ще откриете двайсет и три кратки историйки, които впечатляват със своята простота, непретенциозност и мъдрост. Много малко писатели успяват да опишат и любовта, и болката по един толкова семпъл и едновременно с това въздействащ начин. Прекрасен подарък за всички ценители на кратките литературни форми, сборникът е истинско бижу от думи.

Най-лесният начин да зарадвате някого с него е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.