3 причини да подарите книга за Коледа

Pinterest LinkedIn +

Разбира се, не подаръците са най-важни на Коледа, но всеки очаква да открие нещо под елхата, не само децата. Така че ако ви е омръзнало да купувате шапки, шалове, ароматни свещи и коледна украса, а искате да зарадвате близките си, горещо ви препоръчваме да се спрете на книга.

Няма да ви убеждаваме, че книгата е най-добрият подарък, нито че е лесно да изберете подходящо заглавие за някого, когото не познавате добре. Просто ще ви предложим три нови и интересни заглавия, които бихте могли да вмъкнете в списъка с подаръците, и три добри причини да го направите.

Ще започнем с причините. Книгите са трайни. Да, може би звучи малко странно, но по-голямата част от нещата, които бихте могли да подарите, са преходни. Парфюмите свършват, техниката се чупи, същото важи и за всички прекрасни, искрящи и светещи форми на украса, които носят настроение на празника. Книгата може да бъде препрочитана, а може и да бъде прочетена от повече от един човек в семейството.

Втората причина е разнообразието. Колкото и тривиално да звучи, хора – всякакви, но и книги има за всеки вкус. Колкото до третата, тя е последна по ред, но не и по важност. Книгата е едно от малкото неща, с които можете не само да зарадвате някого, но и да му помогнете. Точната книга, прочетена в точния момент, може да промени много неща. При това не само когато става дума за литература за самопомощ.

Следващите три заглавия са много различни едно от друго, но имат и нещо общо – биха били наистина чудесен подарък.

"Неизлечимият романтик" на Франк Талис

Франк Талис е автор на няколко криминални романа, но едновременно с това е и клиничен психолог, и университетски преподавател. Освен това е автор и на четири научнопопулярни книги в областта на психологията и разбира се, на сериозен брой научни статии.

"Неизлечимият романтик" попада сред онези четири не съвсем научни книги. В нея Талис събира 12 истински истории на свои пациенти, които съвсем буквално са луди от любов. А когато става дума за толкова силно чувство, въпросите далеч не се изчерпват с това дали е споделено, или не. Всъщност щом границата между нормалното и анормалното бъде премината, красотата на любовта е заменена от чувства, които бихме определили по-скоро като опасни и обсебващи.

Франк Талис стъпва върху последните научни изследвания в областта на биологичните и психологическите механизми на емоционалното привличане и влюбването и се опитва да ни въведе деликатно в света на болезнено влюбените.

Спокойно можем да кажем, че "Неизлечимият романтик" е нестандартен избор за коледен подарък. Силно я препоръчваме обаче като четиво, насочено към всички, които професионално или любителски се занимават с психология.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Неизлечимият романтик" ТУК.

"Невидимият живот на Еуридисе Гузмао" на Марта Баталя

Един много женски и много вкусен роман, "Невидимият живот на Еуридисе Гузмао" е прекрасен подарък за всяка дама, която обича латиноамерикаската литература. Грабва още с първите страници, за да отведе читателите си в Рио де Жанейро в средата на миналото столетие, където две сестри правят смелия избор да излязат извън рамката на своето патриархално, закостеняло и пълно с предразсъдъци общество.

Защо вкусен? Защото Еуридисе обича и умее да готви. И това съвсем не е единственият ù талант. Освен ухание на подправки от страниците се носи и аромат на бунт. Бунтът на две сестри, които отказват да бъдат като всички останали. Всяка по свой уникален начин.

Книга за силата, необходима да отстояваш собствения си избор, "Невидимият живот на Еуридисе Гузмао" е дебютният роман на бразилската писателка Марта Баталя. Впечатляващият му успех сред читателите и критиката става причина да бъде превеждан по цял свят и неизменно да се нарежда сред бестселърите.

Ако вече сте се сетили кого би зарадвала точно тази книга, можете да я намерите ТУК.

"Персийски писма" на Шарл дьо Монтескьо

Шарл дьо Монтескьо остава в историята най-вече като историк, философ и като една от най-важните фигури на Френското просвещение. Повечето от вас обаче вероятно знаят, че освен изключителен държавник и мислител Монтескьо е и успешен романист.

Първият му роман, озаглавен "Персийски писма", излиза през 1721 година и вече три века продължава да печели нови читатели. Както сте се досетили от заглавието, става дума за епистоларен роман, който проследява пътешествието на двама персийци в Европа в зората на Просвещението.

Как възприемат те парижките порядки? Къде се срещат и къде се разминават двете култури – тази, от която идват, и тази, на която се натъкват в своето приключение? С изключителния си афористичен език и тънката си ирония Монтескьо постепенно ни потапя в собствените си възгледи за човешката природа, световната история, верската търпимост и разбирането си за важността на свободата и знанието.

"Персийски писма" е прекрасен подарък за всички, изкушени от философията, историята и изкуството, а най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.