3 необикновени книги за необикновени личности

Pinterest LinkedIn +

Ромен Гари, Фрида Кало и Зигмунд Фройд - три от най-ярките и знакови личности в историята на ХХ век. Много различни един от друг и едновременно с това еднакво ярки, интересни и значими, точно като книгите, посветени на тях, за които ще ви разкажем.

"Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало" на  Франсиско Г. Хагенбек
 
Сигурни сме, че всички знаете коя е Фрида Кало. Мексиканската художничка, известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил, е една от най-ярките и интересни дами на своето време и все още е вдъхновение за цели поколения артисти, художници и писатели.  
 
Историята на живота й е точно толкова вълнуваща, колкто и картините й. Вълнуващ и необикновен жизненият път на Фрида Кало е пресъздаван в документални и игрални филми, театрални пиеси, биографии и романи.
 
Mексиканският писател Франсиско Г. Хагенбек е популярен най-вече като автор на исторически книги, комикси и романи в стил ноар. Най-успешната му творба обаче е нестандартната биография на Фрида Кало "Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало". Книгата е преведена на 17 езика.
 
Всъщност книга е написана като таен бележник, в който художничката излива съкровени мисли за спътниците си в горчиви и в блажени мигове и записва екзотични рецепти, плод на много въображение и любов.
 
Ако вече сте любопитни да научите повече за "Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало" най-лесният начин да го направите е ТУК.
 
"Любовницата на Фройд" на Карън Мак и Дженифър Кауфман
 
Още една личност, която няма нужда от представяне, "бащата" на психоанализата Зигмунд Фройд е вдъхновил или разгневил с идеите си не само всички ярки умове на своето време, но продължава да бъде изкушаваща тема както за учените, така и за писателите и до днес.
 
Този път животът му се е превърнал в извор на вдъхновение за две писателки. Дженифър Кауфман и Карън Мак имат три романа, писани в съавторство, които многократно са заемали първите места в авторитетни американски класации за литература.
 
След дълго и старателно събиране и проучване на документално-биографичен материал, доказано успешният творчески тандем създава романа "Любовницата на Фройд". При това избират тема, която не е толкова експлоатирана, колкото отношенията на Фройд с пациентите му или тези с Юнг.
 
Книгата ни връща в навечерието на XX век, когато Зигмунд Фройд се бори за щатно място в университета, но е атакуван от своите колеги заради теориите си, гравитиращи около сексуалния нагон. Именно тогава в живота му нахлува Мина.
 
Интелигентна, независима и страстна, Мина е по-младата сестра на съпругата на Фройд и за разлика от нея е запленена от смайващите му идеи и от нарцистичната му личност.

Дали двамата наистина са имали любовна връзка и каква роля играе Мина в радикалните открития на Фройд можете да научите ТУК.
 
"Ромен Гари" на Доминик Бона
 
Знаете ли кой е единственият писател получавал два пъти награда "Гонкур"? Всъщност дори до сега да не сте го знаели вече със сигурност се досещате, че става дума именно за Ромен Гари. Многоликият френски писател, чието истинско име е Роман Кацев, но светът го познава с псевдонимите му - Ромен Гари, Емил Ажар, Рене Дьовил.
 
Независимо зад кое име е избрал да се скрие обаче той винаги е блестящ. Доминик Бона е писателката, която успява да превърне биографията му в история, не по-малко интересна от кой да е негов роман.
 
От самото начало на живота му в Москва през 1914 година, през деството му във Вилно и Варшава, юношеството в Ница, участието му във Втората световна война като пилот на боен самолет до дипломатическата му кариера, отвеждала го къде ли не, включително и в България, и до фантастичните му литературни творби, тази книга е едно необикновено пътуване през живота на един изключително талантлив творец.
 
Най-прекият път към първата подробна биография на Ромен Гари е ТУК.

Сподели.