125 г. от рождението на Хуан Грис

Pinterest LinkedIn +

На 23 март преди 125 години - 1887 г. е роден един от най-популярните испански творци и художници Хуан Грис (Juan Gris).

Тринадесетото от общо четиринадесет деца в семейството, той се насочва към изобразителното изкуство още в ранна тийнейджърска възраст, когато учи механично рисуване и предпочитайки да залага предимно на различни хумористични образи.

На 19-годишна възраст напуска родината си и се отправя към Париж в опит да избегне военната служба - нещо, което се оказва изключително благоприятно за развитието на таланта му. В артистичната столица на Европа, той се развива изключително бързо като художник, благодарение на близкото си приятелство и съветите на имена като Анри Матис, Жорж Брак, Пабло Пикасо и Фернанд Леже.

Скоро Хуан Грис изгражда кариера, с която се прочува навсякъде по света, допринасяйки много за развитието на кубизма. За съжаление, през 1927 г. умира на едва 40-годишна възраст, но оставил куп знаменити шедьоври зад гърба си.

Днес много от известните му творби, сред които Portrait of Picasso (1912), Bottle of Rum and a Newspaper (1914), Mujer Sentada (1917), Portrait of Josette (1916), могат да бъдат видяни в най-престижните музеи по света - института по изкуствата в Чикаго, Музея на модерното изкуство Tate в Лондон, Националния музей по изкуствата Reina Sofia в Мадрид и др.

През ноември 2010 година, анонимен ценител заплаща на аукцион сумата от 28,6 милиона долара за картината му Violon et Guitare. Toва я превръща и в най-скъпото му произведение.

Сподели.