"120 удара в минута" с 6 награди "Сезар", а Пенелопе Крус грабна почетно отличие

Pinterest LinkedIn +

"120 удара в минута" на режисьора Робин Кампило се оказа абсолютен хит в нощта на френските кино награди "Сезар". Лентата грабна цели 6 приза, сред които и в категория "Най-добър филм" и "Най-оригинален сценарий".

Отличие за най-добър дебютиращ актьор пък получи Науел Перес Бискаярт, който е звездата и на "Ще се видим там горе". Този филм също имаше честта да бъде номиниран в няколко категории, като режисьорът му Албер Дюпонтел получи награда за трагикомедията.

"Аз наистина не мисля за награди. И двата филма са много специални и се гордея, че играя в тях", каза пред "Hollywood Reporter" Бискаярт.

Почетна награда за особени постижения в киното бе връчена на Пенелопе Крус. "Каква емоция! Не съм си представяла, че мога да получа такава чест от Френската академия. Всъщност Франция винаги е била много щедра към мен", каза тя на френски. Актрисата похвали френската филмова индустрия за защитата на своята филмова култура и за начина, по който тя изобразява женските герои.

Може би най-голямата изненада на нощта бяха трите награди за "Кърваво мляко" – първия филм на режисьора Хуберт Чорел. Друга голяма изненада беше в документалната категория, където надделя "Аз не съм твоя негър". Лентата се бори и за "Оскар".

Очаквано акцент на церемонията бе поставен върху сексуалното насилие върху жените, което се превърна в най-актуалната тема сред кино дейците покрай скандала с продуцента Харви Уaйнстийн.

Сподели.