10-те най-интересни високи точки в България

Pinterest LinkedIn +

Най-впечатляващите места и обекти, издигащи се на големи височини в България

Човешкото око винаги е гледало надалеч и нависоко. И за повечето от нас мечтите все са свързани с възможността да полетят, да се насладят на красивия хоризонт, да отправят взор от върха, усещайки близостта си с небето.

Дори и в нашата малка страна има внушителни сгради и величествени точки, които си струва да бъдат покорени. На някои от тях може да се радваме от дистанция, а други са напълно достижими, стига да си го поставим за цел.

Ето кои са 10-те най-интересни високи точки в България:

Връх Мусала

Първенецът на Рила планина се намира на 2925 м. Мусала е не само най-високият връх у нас, а и на Балканите. Името му неслучайно е избрано – то се превежда от турски като "непосредствено до Бог", "молитвено място". Когато го изкачиш, осъзнаваш, че си се докоснал до неповторимо изживяване, което не може да се сравни с нищо, а битовите и дребните проблеми остават някъде на заден план.

Тук, разбира се, могат да бъдат посочени и върховете, които го следват по височина: Вихрен, Кутело. Красотата на българските планини е уникална, високите върхове – завладяващи, с тях трябва да се осъществи близък контакт, а не да се гледат само на картичка.          

Офис сградата "Капитал Форт"

Това е най-високата сграда в България, която привлича погледите на Цариградско шосе в София. Извисява се на 126 метра, а вътре в нея се помещават 24 офисни етажа, както и 2 подземни етажа, които осигуряват паркинг за над 700 автомобила. 

"Капитал Форт" е следван от "Милениум център" на бул. "Витоша" в столицата (до НДК), който е висок 112 м. Той съчетава в себе си 5-звезден хотел, жилищни имоти, както и търговски център. Преди строежа на "Капитал Форт" и "Милениум Център" само една сграда надхвърляше 100-те метра – хотел "Родина" със своите 104 м.

Статуята на Богородица с младенеца

"Света Богородица" в Хасково е удостоена с почетно място в "Книгата на Гинес". Скулптурата се издига на 14 метра височина и тежи около 120 тона. Постаментът ù е висок 17 метра и в основата си е параклис. Общата височина на статуята е 32,8 м, а нейни автори са Петьо Александров, Никола Стоянов и екип от сътрудници. Дева Мария се е смятала за покровителка на Хасково, затова тя е строена върху хълма Ямача, от който се разкрива разкошна панорама към целия град.

Телевизионната кула в Русе

Тя е най-високата телевизионна кула на територията на България. Височината ù е цели 204 м, изградена е през 1987 г.

Коминът на "Аурубис"

Най-високият комин е на медодобивния завод на немската компания "Арубис", който е разположен в района на Пирдоп и Златица. 325,4 м е височината на комина, построен през 1982 г.

Радиопредавателната станция на Калиакра

Предавателят е изграден през 1986 г. между живописния нос Калиакра и китното селце Българево. Включва девет антенни мачти, които са високи от 145 до 172 м. Радиопрограмите, които се излъчват от тях, звучат в Добруджа, по Северното Черноморие, а и в някои съседни държави – Румъния, Молдова, Украйна.

Аспаруховият мост във Варна

Пътната мостова конструкция има 52 м височина, а и е с най-голям отвор в България – 160 м. Ролята му е да свързва два квартала с центъра на морския град – Аспарухово и Галата. Любимо място е за хората, занимаващи се с екстремни спортове, защото на него се организират бънджи скокове.

Жилищен блок "Космос" в Габрово

Строеният през 1968 г. 20-етажен блок е едно от чудесата на Габрово. Преди време на последния му етаж се е помещавало кафене, от което се е разкривала страхотна гледка.

Дом на строителя в Стара Загора

Със своите 85 метра височина соц сградата, която в момента се отдава под наем за офиси, заема 13-то място в класацията на най-високите постройки в България.

Най-високата самоходна вишка

Едно нестандартно присъствие, което представлява особен интерес за фирмите, ангажирани с дейности в строителния бранш. Най-високата самоходна вишка се отдава под наем от "Стройрент". Съоръжението предоставя възможност да се работи на 40,3 м. от земята, а максималната му товароподемност е 450 кг.

Сподели.