10 анимационни филма се борят за Oscar номинации

Pinterest LinkedIn +

Десет анимационни филма са влезли в предварителния списък, от който ще бъдат избрани номинираните за Oscar 2005, става ясно от прес рилийза на Академията за филмово изкуство и науки (Academy of Motion Picture Arts and Science).

Пет са компютърните анимации и два рисуваните в японски стил (аниме) филма - съответно "Мадагаскар", "Чикен литъл",  "Роботи", "Валиънт" и "Hoodwinked" и японските "Пътуващият замък на Хаул" и "Стиймбой". В една категория като техническо изпълнение са също "скулптурните"  “Уолъс и Громит: проклятието на заека”, чиито създатели, компанията Aardman Animations, вече имат в актива си Oscar, и последната творба на Тим Бъртън (Tim Burton) "Булка-мъртвец". Десетото заглавие от списъка, създаденият в Индия "Пътешествията на Гъливер", все още не е прожектирано в САЩ.
 
Според правилата на академията, която определя номинациите за Oscar-ите всяка година, номинирани могат да бъдат най-много три филма в години, когато има между 8 и 16 подходящи кандидата. Анимациите могат да бъдат номинирани и в други категории, включително и заветната "Най-добър филм".
 
Номинациите в категорията за анимационен филм, както и в останалите 24 категории, ще бъдат обявени на 31 януари 2006 г. Церемонията по връчването на 78-мите поредни награди на академията ще се състои на 5 март 2006 г.
 
Пълен списък с кандидатите за номинация:
 
1. "Chicken Little" ("Чикен Литъл")
2. "Gulliver’s Travel" ("Пътешествията на Гъливер")
3. "Hoodwinked" (с работно заглавие "Истинските приключения на Червената шапчица")
4. "Howl’s Moving Castle" ("Пътуващият замък на Хаул")
5. "Madagascar" ("Мадагаскар")
6. "Robots" ("Роботи")
7. "Steamboy" ("Стиймбой")
8. "Tim Burton’s Corpse Bride" ("Булка-мъртвец")
9. "Valiant" ("Валиънт")
10. "Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit" (“Уолъс и Громит: проклятието на заека”)
Сподели.