Златен глобус 2013 - победителите

Pinterest LinkedIn +

Едно от най-големите събития в света на киното се състоя преди броени часове – раздаването на наградите Златен глобус, провело се в Beverly Hilton Hotel в Бевърли Хилс, Калифорния.

Големите победители на вечерта в категориите Най-добра драма и Най-добра комедия или мюзикъл съответно са Argo (Арго) на Бен Афлек (Ben Affleck) и Les Miserables (Клетниците) на Том Хупър (Tom Hooper).

За разлика от други церемонии тази вечер наградите бяха разпределени равномерно и много заслужили филми получиха парче от лъвския пай.

Шоуто беше водено от неповторимите Тина Фей (Tina Fey) и Ейми Полър (Amy Poehler), които започнаха вечерта със страхотно чувство за хумор, забавлявайки гостите по начин, по който само те могат.

Първата статуетка за вечерта взе Кристоф Валц (Christoph Waltz) за Най-добър поддържащ актьор за ролята си на Кинг Шулц в новия филм на Куентин Тарантино (Quentin Tarantino) – Django Unchained (Джанго без окови).

Шоуто продължи с доминация на Game Change, Homeland и Girls в категориите за телевизионни продукции. Маги Смит (Maggie Smith) пък отсрами и Downton Abbey (Абатството Даунтън) с наградата за Най-добра поддържаща актриса в телевизионен сериал.

Макар да не беше номиниран за Оскар за Най-добър режисьор, Бен Афлек (Ben Affleck) спечели така жадувания Златен глобус в същата категория.

Куентин Тарантино (Quentin Tarantino) беше другият приятно изненадан, когото HFPA награди за сценария му на Django Unchained (Джанго без окови), който се очаква в кината в България след броени дни.

Любимката на всички Джесика Частейн (Jessica Chastain) спечели статуетката за Най-добра актриса в драма, а Ан Хатауей (Anne Hathaway) взе напълно заслужен Златен глобус за Най-добра поддържаща женска роля.

Мъжките категории си поделиха Даниел Дей-Луис (Daniel Day-Lewis) и Хю Джакмън (Hugh Jackman) за Най-добра роля, съответно в драма и комедия или мюзикъл.

За най-добър чуждестранен филм очаквано беше определен високооцененият както от публиката, така и от критиците Amour (Любов) на Михаел Ханеке (Michael Haneke).

В сравнително силната за анимационните продукции 2012 г. Златен глобус за Най-добра анимация взе Brave (Храбро сърце) на Disney и Pixar.

Наградата за Най-добра песен беше присъдена на Adele за "Skyfall", а за Най-добър саундтрак - на Майкъл Дана за музиката към Life of Pi (Живота на Пи).

Пълен списък с победителите:

Най-добра драма - Argo

Най-добра комедия или мюзикъл – Les Miserables

Най-добър актьор в драма – Даниел Дей-Луис (Lincoln)

Най-добра актриса в драма – Джесика Частейн (Zero Dark Thirty)

Най-добър актьор в комедия или мюзикъл – Хю Джакмън (Les Miserables)

Най-добър режисьор – Бен Афлек (Argo)

Най-добра актриса в комедия или мюзикъл – Дженифър Лоурънс (Silver Linings Playbook)

Най-добър поддържащ актьор – Кристоф Валц (Django Unchained)

Най-добра поддържаща актриса  – Ан Хатауей (Les Miserables)

Най-добър сценарий – Куентин Тарантино (Django Unchained)

Най-добър саундтрак – Майкъл Дана (Life of Pi)

Най-добра песен – Adele – Skyfall (Skyfall)

Най-добър анимационен филм – Brave

Най-добър чуждестранен филм – Amour

 

Най-добър драма сериал - Homeland

Най-добър комедиен сериал - Girls

Най-добър актьор в драма сериал – Деймиън Луис (Homeland)

Най-добра актриса в драма сериал – Клеър Дейнс (Homeland)

Най-добър актьор в комедиен сериал – Дон Чийдъл (Don Cheadle)

Най-добра актриса в комедиен сериал – Лина Дънам (Girls)

 

Най-добър мини сериал – Game change

Най-добра актриса в мини сериал – Джулиан Мур (Game Change)

Най-добър актьор в мини сериал – Кевин Костнър (Hatfields & McCoys)

Най-добър поддържащ актьор в телевизионен сериал – Ед Харис (Game Change)  

Най-добра поддържаща актриса в телевизионен сериал – Маги Смит (Downton Abbey)

Сподели.