ZeniMax заведе дело срещу Oculus за кражба на VR технология

Pinterest LinkedIn +

По-рано този месец ZeniMax – американската компания, чиято интелектуална собственост включва касовите заглавия Doom, Quake, The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, Rage, Prey, Dishonored и която стои над студиата id Software, Bethesda, Arkane и други – обвини бившия съосновател на id – Джон Кармак – в кражба на VR технология, използвана в последствие при разработката на Oculus VR, в която Кармак участва.

Очевидно двете страни не са намерили начин да се споразумеят извънсъдебно, защото сега ZeniMax завежда дело срещу Oculus VR и основателя на компанията – Палмър Лъки. Той е обвинен в "незаконна злоупотреба с търговски тайни на ZeniMax, отнасящи се до технология за виртуална реалност, както и в нарушаване на договорни отношения, закона за авторското и търговското право, непочтено облагодетелстване и конкурентни практики в ущърб на ищците".

В иска е отбелязано още, че са нарушени няколко споразумения за конфиденциалност, свързани с интелектуална собственост, на която се основава "фундаменталната технология, захранваща Oculus Rift още от самото изобретяване на HMD устройството".

От Oculus са категорични, че в обвиненията на ZeniMax няма никаква истина и че компанията, която вече е собственост на Facebook, ще отстоява до край интересите си в съда.

Сподели.