Завръщане към класиката, или 3 книги, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Фантастични приключения, философски разсъждения или обречена любов? А защо не и трите? Единствената връзка между трите книги, за които ще ви разкажем сега, е, че напълно заслужено могат да бъдат определени като "класика" и всяка от тях се е превърнала във вдъхновение за няколко поколения читатели.

"Невероятните приключения на барон Мюнхаузен" на Рудолф Ерих Распе

Знаете ли кое е най-популярното произведение от немската литература на 18-ти век? Вероятно сте се досетили, че става дума тъкмо за "Невероятните приключения на барон Мюнхаузен". Рудолф Ерих Распе е учен и писател, който, освен с работата си като преводач, е най-известен именно като автор на "Барон Мюнхаузен".

Превърнала се в любимо четиво на поколения, вдъхновила неизброимо количество адаптации, екранизации и постановки, книгата за фантастичните приключения на ексцентричния барон е безспорна литературна класика. Прототип на литературния герой е Карл Фридрих Йеронимус, Фрайхер фон Мюнхаузен, съвсем истински барон. Макар че според голяма част от изследователите Рудолф Ерих Распе е базирал прочутия си персонаж само бегло на реалната историческа личност, факт е и че двамата се срещат през 1773 година, когато писателят гостува в дома на благородника.

Как един немски барон се превръща във вдъхновение на най-известния фантазьор в световната литература е въпрос, който изисква далеч по-дълга статия, затова ще се спрем единствено на причините, поради които смятаме, че тази малка книга заслужава място във всяка библиотека. На първо място великолепното въображение, което превръща перипетиите на барона в Русия в истинско забавление, на второ – прекрасният превод (макар че може би е по-добре да кажем адаптация) на Ангел Каралийчев, и на трето (просто за да не ставаме многословни, а не защото са само три) – защото е редно да знаете, че когато човек няма друг избор, винаги може да си помогне сам, дори ако трябва да се изтегли за косата.

Най-прекият път към "Невероятните приключения на барон Мюнхаузен" е ТУК.

"Характери" на Жан дьо Лабрюйер

Жан дьо Лабрюйер е френски писател-есеист и моралист, а "Характери" е едновременно най-значимото му произведение и последната важна творба на френския век на моралистите. И докато в края на 17-ти век с тази книга Жан дьо Лабрюйер утвърждава нормите, наложени от творчеството на Ларошфуко, Молиер, Паскал и Лафонтен, то те стъпват върху написаното от Монтен век по-рано. Всички те вярват, че в дълбоката си същност човешката природа е неизменна.

Също като останалите писатели моралисти, Жан дьо Лабрюйер споделя убеждението, че образците на гръко-латинското наследство и християнската духовна традиция са примерът, който трябва да бъде следван в изучаването и изобразяването на човешката природа. Именно това е причината неговите "Характери" да са своеобразно продължение на едноименната книга на Теофраст. Критични и насочени пряко към съвременниците му, текстовете в книгата продължават да звучат до известна степенно актуално дори днес, а в описаните от Жан дьо Лабрюйер типажи читателите лесно ще разпознаят черти, които могат да наблюдават у околните.

В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Характери" ТУК.

"Сайлъс Марнър" и "Повдигнатият воал" на Джордж Елиът

Знаете ли, че "Сайлъс Марнър" е едно от най-често екранизираните класически произведения? Вдъхновяваща за поколения кинематографисти, тъкмо тази книга е считана и за едно от най-значимите произведения на английската писателка Мeри Ан Евънс, позната с псевдонима Джордж Елиът, защото през 19-ти век да се наложи като автор на сериозна литература, а не само на любовни истории, е било далеч по-леснопостижимо с мъжко име.

Основно място в творчеството на Джордж Елиът заемат важните социални проблеми на епохата, но и чисто човешките взаимоотношения, които бихме могли да определим като надхвърлящи всякакви времеви рамки. Тъкмо по тази причина "Сайлъс Марнър" вълнува толкова много творци, защото в основата на историята е заложена идеята, че обичта може да преобрази човек. Тъкачът Сайлъс е особняк, без близки, радващ се единствено на златото. Докато един ден на прага му се появява малко златокосо дете, което ще го промени завинаги.

В другото произведение, което ще откриете в този том, "Повдигнатият воал", е използван един фантастичен и новаторски за края на 19-ти век похват, който донася огромна популярност на книгата. Историята проследява млад мъж, който умее да чете мисли. Едва когато среща жена, в чието съзнание не успява да проникне, той се влюбва до полуда, но тази любов няма да му донесе щастие.

А най-лесният начин да се потопите в многообразния свят на Джордж Елиът е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.