Затворническата драма "Цезар трябва да умре" на Братя Тавиани спечели Златната мечка на "Берлинале 2012"

Pinterest LinkedIn +

Италианският драматичен пълнометражен документално игрален филм "Цезар трябва да умре" (Cesare deve morire) на режисьорския тандем Паоло и Виторио Тавиани спечели голямата награда на официалното жури на 62-рия годишен филмов фестивал в Берлин, председателствано от Mike Leigh.

Заснета изцяло в римския затвор със строг режим Rebibbia, лентата проследява репетициите за поставянето на "Юлий Цезар" от Уилям Шекспир на трупа, съставена от неговите обитатели, осъдени на лишаване от свобода за най-различни престъпления.

Въпреки че по замисъл е игрален филм, Cesare deve morire бива категоризиран и като документален, тъй като актьорският състав всъщност не е съставен от актьорите, а главните действащи лица не са художествени образи – всеки от затворниците играе самият себе си, разказвайки собствената си история, без да крие истинското си име.

"Казахме им, че могат да подменят истинските детайли от биографиите си, както пожелаят, но нито един от тях не го направи. Те осъзнаваха, че този филм ще бъде прожектиран в кино театрите и може би ще бъде видян от техни приятели, от хора, които са забравили за тях. Това бе техният начин да нададат вопъл, казвайки: Тук сме! Живи сме!", споделя 81-годишният Паоло Тавиани – по-младият от двамата братя, които не за първи път печелят награди от фестивала в Берлин (през 72-ра за San Michele aveva un gallo и 77-ма за Padre padrone), но за първи са удостоени със Златна мечка.

Унгарската продукция Just The Wind на Bence Fliegauf триумфира с Гран при на журито, в чийто състав бяха още Джейк Гиленхол и Шарлът Гейнсбург, немският филммейкър Кристиян Пецолд спечели Сребърна мечка за режисура, а актьорските статуетки отидоха при Rachel Mwanza (War Witch, Африка) и Mikkel Boe Folsgaard (A Royal Affair, Дания, който донесе Сребърна мечка и на Arcel и Rasmus Heisterberg за най-добър сценарий).

С награди от тазгодишното издание на фестивала, което се проведе между 9 и 19 януари, си тръгнаха още Miguel Gomes за филма Tabu (Alfred Bauer Prize), Ursula Meier – за Sister (Special Mention), Srdjan Dragojevic – за Parada (Panorama Section Audience Award за игрално кино), Matthew Akers – за Marina Abramovic: The Artist is Present (Panorama Section Audience Award за документалистика) и др; награди Teddy спечелиха Keep The Lights On (реж. Ira Sachs), Call Me Kuchu (реж. Malika Zouhall-Worrall и Katherine Fairfax Wright), Jaures (реж. Vincent Dieutre) и Mario Montez.


Сподели.