Куп звезди на "Берлинале 2012", откриват феста със "Сбогом, кралице моя"

Pinterest LinkedIn +

Редица звезди от света на седмото изкуство се очаква да пристигнат за тазгодишното издание на един от най-престижните европейски кинофестивали - "Берлинале 2012". Стартът на надпреварата е на 9 февруари, като по червения килим в германската столица се очаква да преминат имена като Анджелина Джоли (Angelina Jolie), Робърт Патинсън (Robert Pattinson), легендата Мерил Стрийп (Meryl Streep), която ще получи награда за цялостно творчество, и много други.

В рамките на фестивала ще бъдат представени общо 400 филма, а 18 от тях, които ще направят и своите световни премиери, ще се състезават за призовете "Сребърна мечка" и "Златна мечка".

"Берлинале 2012" ще премине под знака на бурните промени, които настъпват в съвременния свят, обяви директорът на форума, Дитер Кослик. На екраните ще бъдат прожектирани продукции, посветени на ядрената катастрофа в Япония, арабската пролет в Северна Африка и т.н.

Сред претендентите за награди са "Пленник" на Брилянте Мендоса, "Сбогом, кралице моя" на Беноа Жако, "Метеора" на гръцкия режисьор Спирос Статулопулос. С шанс за статуетки са и трима представители на домакините – Ханс-Кристиан Шмидт с "Какво остава", Кристиан Пецолд с "Барбара" и Матиас Глазнер със скандалния "Милост".

Безспорно обаче с най-голямо любопитство се очакват режисьорския дебют на Анджелина Джоли – In The Land of Blood and Honey, и дългоочакваната кино екранизация по романа на Мопасан – "Бел Ами", с участието на Робърт Патинсън.

Вим Вендерс пък ще представи новия си документален проект – Death Row, разказващ за последните дни на осъден на смърт убиец.

62-то издание на "Берлинале" стартира на 9 февруари с прожекция на "Сбогом, кралице моя" на Беноа Жако и ще приключи на 19-ти същия месец. Лентата представя историята на кралица Мария Антоанета, в чиято роля влиза Даян Крюгер.


Сподели.