The Grandmaster на Уон Карвай открива Берлинале 2013

Pinterest LinkedIn +

Един от най-важните филмови фестивали в света – Берлинале 2013 – започва на 7 февруари със специална прожекция на новия филм на Уон Карвай (Kar Wai Wong) – The Grandmaster (Великият майстор).

Режисьорът от Шанхай, работил почти десетилетие по биографичната драма за учителя на Брус Лий – Ип Ман е и председател на международното жури на фестивала.

Сред останалите членове на журито на Берлинале 2013 са носителите на Оскар Сюзан Сарандън (Susan Sarandon) и Тим Робинс (Tim Robbins), a също така режисьорите Андреас Дресен (Andreas Dresen), Елън Курас (Ellen Kuras), Ширин Нешат (Shirin Neshat), Рахел Тцангари (Rachel Tsangari) и Сузане Биер (Susanne Bier).

Тази година за големите награди Златна мечка (за най-добър филм) и Сребърна мечка (специална награда на журито) ще се състезават 19 филма от целия свят, като общо заглавията, които ще бъдат представени на форума, са 31.

Своята премиера в Германия ще направи единствената немска продукция в надпреварата за Златна мечка Gold (Злато) - номинираният за осем награди Оскар мюзикъл Les Miserables (Клетниците), както и дебютиралите на фестивала в Сънданс Don Jon’s Addiction и Lovelace.

България също ще се представи на международния филмов фестивал със спечелилия няколко награди на международни кинофестивали документален филм "Последната линейка на София".

Кинофестивалът Берлинале се провежда за 63-ти пореден път. Големият финал е на 17 февруари, когато ще бъдат определени и филмите-победители за тазгодишното издание.

Сподели.