Полуголи феминистки се добраха до червения килим на Берлинале 2013 (18+)

Pinterest LinkedIn +

Група феминистки от популярната организация FEMEN се възползваха от едно от най-бляскавите и мащабни културни събития на сезона - филмовия фестивал Берлинале, за да направят поредната си ефектна демострация.

Полуголите жени изправиха на нокти охранителите на фестивала, който стартира в столицата на Германия на 7 февруари, след като успяха да се доберат до червения килим и успешно привлякоха вниманието на официалните лица и медиите към актуалната си кауза.

Поводът за протеста им този път беше проблемът с обрязването на жени, популярно в някои култури по света. Официално изявление на организацията по случая гласи:

"Атаката е планирана така, че да съвпадне с Международния ден на осведомеността за ритуала на женското генитално осакатяване, обявен от ООН за 6 февруари. Разкъсвайки кордона на охраната, надписвайки телата си с лозунги, сблъсквайки се с охранителите на фестивала и възползвайки се от медийното стълпотворение на форума, секстремистките от FEMEN Германия решиха да напомнят на света за чудовищното изрязване с нож на клитори, на което ежегодно биват подлагани стотици хиляди жени - както в "просветена" Европа, така и в "дива" Африка.

FEMEN призовава света да не се интересува толкова от кинематографски и фикционални изкуства, а да разкаже истината за садистичните ритуали, на които жените стават жертва и в 21 век, а с кръвта им може да се направи червен килим, дълъг от Берлин до Кан".

Сподели.